Αυστριακός ΥΠΕΣ: Ακατανόητο να μην είναι δυνατή η επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

default image

"Ακατανόητο" να μην είναι δυνατή η επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, δηλώνει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών

Η ισχύουσα διάταξη του Δουβλίνου πρέπει να τηρείται από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για τον ίδιο είναι ακατανόητο ότι είναι δυνατές οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, αλλά όχι προς την Ελλάδα και την Ουγγαρία, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, κατά τις σημερινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πάλι, το ταχύτερο δυνατό, ισοδύναμο μέλος της “οικογένειας του Δουβλίνου”, πρόσθεσε ο προερχόμενος από το συγκυβερνών – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα Σομπότκα, ο οποίος πρόσφατα διαδέχθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών τη γνωστή για τις επανειλημμένες φραστικές επιθέσεις της εναντίον της Ελλάδας, πρώην επικεφαλής του, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Στις συνομιλίες του με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως για να μπορεί κανείς να αντεπεξέλθει με τις επίκαιρες προκλήσεις, όπως τη μεταναστευτική πίεση, τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, χρειάζονται λειτουργικές ευρωπαϊκές λύσεις, με ενίσχυση της συνοχής και της αλληλεγγύης στην ΕΕ.

Όπως είπε, με τον Φρανς Τίμερμανς συζητήθηκε και το θέμα της συνοριακής διαχείρισης, όπου θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε ένα σύστημα Σένγκεν που να λειτουργεί, και προς τούτο απαιτούνται ασφαλή εξωτερικά σύνορα στην ΕΕ που καθιστούν αναγκαία μία ισχυρή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Για αυτό μπορεί να αποτελέσει μοντέλο η πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία στην περιοχή των συνόρων στην Αυστρία, τόνισε.

Κατά την άποψη του Βόλφγκανγκ Σομπότκα, το Σύστημα Σένγκεν πρέπει να ενισχυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, καθώς, όπως σημείωσε ο ίδιος, “ο χώρος Σένγκεν είναι ένα σύμβολο για μία ενιαία Ευρώπη, για ασφάλεια και για ευημερία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα