Αυτές είναι οι καλύτερες κατασκευές στον κόσμο για το 2016. Πρωτιά για την Ελλάδα

default image

Το ENR ανακοίνωσε τα Global Best Projects για το 2016. Σημαντική πρωτιά για την Ελλάδα της κρίσης (φωτογραφίες)

To αμερικανικό Engineering News – Record (ENR) αποτελεί την κορυφαία έκδοση στον χώρο των κατασκευών και αντίστοιχα τα βραβεία Global Best Project τα οποία έχει θεσμοθετήσει αποτελούν μία από τις υψηλότερες αναγνωρίσεις που μπορεί να έχει κάποιος για τα έργα που έχει πραγματοποιήσει. Η ανάδειξη των νικητών γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή αναγνωρισμένων επαγγελματιών του κατασκευαστικού τομέα οι οποίοι διαθέτουν πολύχρονη, σφαιρική και διεθνή γνώση και εμπειρία πάνω στα έργα. Ανάμεσα στα κριτήρια που πρέπει να πληρεί ένα έργο είναι η ασφάλεια, η καινοτομία, η συνεισφορά στην παγκόσμια κοινότητα, η αισθητική και η “μαστοριά”.

Πριν απο λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι νικητές των Global Best Project οι οποίοι θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στην Νέα Υόρκη στις 11 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους νικητές – Global Best Project στην κατηγορία Πολιτισμός – είναι και η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία σε κοινοπραξία με την ιταλική Impregilo S.p.A. έκαναν πραγματικότητα το όραμα του Renzo Piano για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα στα χρόνια της ύφεσης.

Για τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. αποτελεί το “πετράδι του στέμματος” στον χώρο της κατασκευής κτηρίων πολιτισμού και τέχνης καθώς από το χαρτοφυλάκιο των έργων της ξεχωρίζουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Γουλανδρή, το Θέατρο Παλλάς και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο βραβείο που αποσπά η κοινοπραξία για το συγκεκριμένο έργο καθώς είχε προηγηθεί το Βραβείο Ασφάλειας για το 2015 από το Βρετανικό Συμβούλιο Ασφάλειας. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα τρία και πλέον χρόνια που διήρκεσαν οι κατασκευές στο εργοτάξιο που απασχολήθηκαν πάνω από 6.000 άτομα δεν υπήρχε ούτε ένα θανατηφόρο περιστατικό.

Αυτoί είναι οι νικητές των Global Best Projects για το 2016

Πολιτισμός:

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα ( Impregilo – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

Αεροδρόμια/ Λιμάνια

: International Airport Midfield Concourse, Χονγκ Κονγκ ( Mott MacDonald Arup JV)

Γέφυρες/ Τούνελ

: Eurasia Tunnel, Κωνσταντινούπολη ( Avrasya Tuneli Isletme Insaat ve Yatirim)

Εκπαίδευση/ Έρευνα

: American University of Central Asia, Μπίσχκεκ Κυργιζστάν ( AKF Group)

Green Project: 

Stanford Energy Systems Innovations, Στάνφορντ ( Affiliated Engineers)

Γραφεία:

Socar Tower, Μπακού Αζερμπαϊρτζάν ( Thornton Tomasetti)

Σιδηροδρομικά:

Birmingham Gateway Project, Ηνωμένο Βασίλειο ( Atkins)

Εμπόριο – Κτίρια μικτής χρήσης:

Shanghai Tower, Kίνα ( Thornton Tomasetti

Αυτοκινητόδρομοι:

LBJ Express – Dallas, Texas, Ην. Πολιτείες ( FERROVIAL AGROMAN)

Υδάτων/ Λυμάτων:

Thames Water Lee Tunnel, Λονδίνο Ηνωμένο Βασίλειο ( CH2M HILL)

Δείτε εδώ όλη την λίστα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα