Brexit: ‘Ηλεκτροσόκ’ στην Μ. Βρετανία από την ΕΕ για τα σύνορα με την Ιρλανδία

Brexit: ‘Ηλεκτροσόκ’ στην Μ. Βρετανία από την ΕΕ για τα σύνορα με την Ιρλανδία
Pro-EU supporters hold European Union flags with a Union flag across the street from the Houses of Parliament in London, Tuesday, Oct. 17, 2017. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Τρεις λύσεις στο φλέγον θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία πρότεινε εκ μέρους των "27" ο Μισέλ Μπαρνιέ για την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του Brexit

«Απομένουν 13 μήνες μέχρι την αποχώρηση της Βρετανίας και ακόμη υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Οπως το τι θα γίνει με την Ιρλανδία». Αυτό είπε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες την πρόταση της Κομισιόν για την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η πρόταση εγκρίθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων, αλλά μένει να επικυρωθεί από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κοινοβούλιο και μετά θα παρουσιαστεί επίσημα στην βρετανική πλευρά.

Το πιο σημαντικό θέμα παραμένει το ζήτημα των συνόρων της ΕΕ στην Ιρλανδία, όπου η Κομισιόν προτείνει τρεις λύσεις. Η πρώτη αφορά στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί λύση στο πλαίσιο της συμφωνίας για την μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ. Η δεύτερη είναι η πρόταση που θα προτείνει η Βρετανία, αν και όποτε, και θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Η τρίτη αφορά συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Ιρλανδίας ως σύνολο και της Βρετανίας -για να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα πάνω στο νησί της Ιρλανδίας.

Η τελευταία, τρίτη πρόταση χαρακτηρίστηκε ως “ηλεκτροσόκ” για την βρετανική κυβέρνηση.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε το έγγραφο 120 σελίδων της Κομισιόν, το οποίο αποτυπώνει στη νομική του μορφή το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τρία βασικά θέματα, που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών εργαζομένων στις δύο πλευρές: την τήρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο των χρηματοδοτικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ως κράτος μέλος μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού και τη διασφάλιση της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οπως είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ, οι διαφωνίες παραμένουν. Οπως για παράδειγμα, για τους Ευρωπαίους πολίτες που θα εγκατασταθούν στην Βρετανία από το 2019, το Λονδίνο επιμένει ότι δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα και προνόμια με όσους ζουν και εργάζονται ήδη στην χώρα. Ωστόσο η Ε.Ε, που έχει ταχθεί σταθερά υπέρ μίας περιορισμένης μεταβατικής περιόδου που θα εκκινήσει τον Μάρτιο του 2019 και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, έχει ταχθεί υπέρ των ίδιων δικαιωμάτων για όλους τους Ευρωπαίους στη Βρετανία, ανεξάρτητα από το πότε θα φτάσουν εκεί.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκινάει νέος γύρος διαπραγματεύσεων και ελπίζει ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί. «Μένουν μόλις 13 μήνες. «Keep calm and be pragmatic», τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα