Χαλέπι: Οι αντάρτες εγκατέλειψαν την παλιά πόλη

default image

Το 75% της ανατολικής πλευράς της πόλης ελέγχουν πλέον οι κυβερνητικές δυνάμεις. Προέλαση των συριακών στρατευμάτων με υποστήριξη από αέρος. Αγωνία για την τύχη των αμάχων

Οι τελευταίες περιοχές που ελέγχονταν από τους αντάρτες στην παλιά πόλη στο Χαλέπι, έχουν αδειάσει από τα στρατεύματα τους, με τις δυνάμεις του Άσαντ να προχωρούν στην ανακατάληψη τους και τον δρόμο για πενθήμερη εκεχειρία, να ανοίγει.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 75% της ανατολικής πλευράς της πόλης που βρισκόταν υπό την κατοχή των ανταρτών εδώ και τέσσερα χρόνια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι τα συριακά στρατεύματα προέλασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, υποστηριζόμενα από αεροπορικές επιθέσεις. Στις περιοχές που κατέλαβαν βρίσκεται και το ιστορικό τζαμί Ουμαγιάντ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Την Τρίτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι από τους βομβαρδισμούς της συμμαχίας του Άσαντ και των Ρώσων. Το BBC αναμεταδίδει πως οι αρχές είναι έτοιμες για μια νέα μεγάλη έξοδο αμάχων μιας και τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί.

Οι ακτιβιστές ζητούν πενθήμερη εκεχειρία, άμεση απομάκρυνση των αμάχων που έχουν χάσει τις εστίες τους, απομάκρυνση των αμάχων από τα περίχωρα της πόλης όπου μαίνονται οι μάχες και έναρξη των συνομιλιών ειρήνευσης για το μέλλον της πόλης.

Στο ανατολικό Χαλέπι έχουν τελειώσει τα τρόφιμα αλλά και τα φάρμακα. Για το θέμα της αποχώρησης των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι είχαν προγραμματιστεί συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, οι οποίες όμως ακυρώθηκαν, με τη Μόσχα να επιρρίπτει ευθύνες στην Ουάσιγκτον για το ναυάγιο.

Επίσης χθες η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία τουλάχιστον επτά ημερών στο Χαλέπι.

Πριν από τρεις εβδομάδες ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακαταλάβουν το ανατολικό Χαλέπι, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα