Χάρτης: Η Ευρώπη των αυτοκτονιών

Χάρτης: Η Ευρώπη των αυτοκτονιών

Ποιες είναι οι χώρες της Ευρώπης που οι κάτοικοι τους καταφεύγουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε αυτοκτονίες. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Ένα πολύ ενδιαφέρον χάρτη εικονογράφησε πρόσφατα το jacubmarian.com ο οποίος αφορά τις αυτοκτονίες στην Ευρώπη κατά το 2012. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη χρονιά - σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είχε φιλοξενήσει το news247 σε ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ - ήταν αυτή όπου το φαινόμενο είχε γνωρίσει την κορύφωση του.

Ο χάρτης ο οποίος στηρίζεται σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φανερώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ότι αφορά τις αυτοκτονίες. Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ στην χώρα μας οι αυτόχειρες αντιστοιχούσαν σε 3,8 ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό που είναι μακράν το χαμηλότερο από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, είτε σε γεωγραφικό, είτε σε επίπεδο χωρών που δοκιμάστηκαν από την κρίση (σ.σ. αν και οι επιστήμονες, παρά την πολιτική εκμετάλλευση, δεν την κατατάσσουν στις βασικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονία).

Χάρτης: Η Ευρώπη των αυτοκτονιών

Από τον χάρτη καταρρίπτεται και ένας άλλος μύθος, ότι οι Σκανδιναβικές χώρες κρατάνε τα σκήπτρα. Αν και η Φινλανδία βρίσκεται όντως αρκετά ψηλά, οι χώρες με το πιο υψηλό ποσοστό είναι αυτές της Ανατολικής Ευρώπης με την Λιθουανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση ακολουθούμενη από Ρωσία και Ουγγαρία.

Για να έχουμε και μία γενικότερη εικόνα του πλανήτη από τις μεγάλες χώρες το υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Ινδία (21,1 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους) και έπονται Ιαπωνία (18,5), Ηνωμένες Πολιτείες (12,1), Κίνα (7,8) και Βραζιλία (5,8).

Χάρτης: Η Ευρώπη των αυτοκτονιών

Όπως είχε αναφερθεί και στο σχετικό ρεπορτάζ του news247, η αυτοκτονία είναι γένους αρσενικού με τους άνδρες αυτόχειρες να είναι πολλαπλάσιοι από τις γυναίκες. Στην Ελλάδα οι άνδρες αυτόχειρες είναι κατά 4,8 περισσότεροι από τις γυναίκες ενώ τα πρωτεία στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο φύλα κρατάει η Πολωνία (σ.σ. η περίπτωση της Μάλτας δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα λόγω του μικρού πληθυσμού).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χάρτης: Η πορνεία στην Ευρώπη το 2016

Χάρτης: Η Ευρώπη των πραγματικών φίλων του ποδοσφαίρου

ADVERTISING

SHARE: