Χάρτης Ισπανίας: Σε ποιες περιφέρειες οι πολίτες θέλουν αυτονομία και πού όχι

Χάρτης Ισπανίας: Σε ποιες περιφέρειες οι πολίτες θέλουν αυτονομία και πού όχι

Τι κατέγραψε η έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το CIS. Που οι πολίτες της Ισπανίας "ψηφίζουν" περισσότερη αποκέντρωση και αυτονομία

Με το δημοψήφισμα της Καταλονίας να είναι πλέον μία πραγματικότητα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις τάσεις που επικρατούν σε ολόκληρη την Ισπανία ως προς την αυτοδιάθεση κάθε περιοχής της χώρας.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ακριβώς πριν από δύο χρόνια το CIS ( Centro De Investigationes Sociologicas) δείχνει ότι δύο είναι Αυτόνομες Κοινότητες (σ.σ. έτσι ονομάζονται οι περιφέρειες με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε το 1978) που θέλουν ακόμη περισσότερες ελευθερίες μέχρι και την απόσχιση.

Ο χάρτης ο οποίος έχει δημιουργηθεί με βάση έρευνα  που πραγματοποιήθηκε στο σύνολο της Ισπανίας την περίοδο Οκτώβριος – Νοέμβριος του 2015 εμφανίζει τα ποσοστά που προστέθηκαν από απαντήσεις όσον δήλωναν ότι επιθυμούν περισσότερη αποκέντρωση ή αυτονομία.

Σε αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στην περιοχή της Καταλονίας προκύπτει από την πρόσθεση των επιλογών “Θέλω οι Αυτόνομες Κοινότητες” να έχουν περισσότερη αυτονομία”  (27,8%) και “Θέλω οι Αυτόνομες Κοινότητες να έχουν την δυνατότητα αυτονόμησης αναγνωρισμένη από το κράτος” (46,1%) ένα συνολικό ποσοστό 73,9%. Αντίστοιχα στην Χώρα των Βάσκων από την πρόσθεση των δύο επιλογών (31,4% και 38,4%) προκύπτει ένα ποσοστό υπέρ την αυτονομίας της τάξης του 39,8%.

Πίσω από την Καταλονία και την Χώρα των Βάσκων με υψηλά ποσοστά – αλλά όχι πλειοψηφικά – ακολουθούν η Ναβάρρα (41%), οι Βαλεαρίδες Νήσοι (39%) και οι Κανάριες Νήσοι (24%).

Στον αντίποδα το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Μούρθια (μόλις 5%) και στις δύο περιφέρειες της κεντρικής Ισπανίας (Εξτρεμαδούρα και Καστίλλη – Λα Μάντσα) με ποσοστό 8%. Αξιοσημείωτο είναι στην περιφέρεια της Μαδρίτης ένα σημαντικό ποσοστό (17%) επιθυμεί και αυτό λιγότερες κεντρικές εξουσίες ή και αυτονομία.

Ακολουθεί ο χάρτης όσων επιθυμούν περισσότερες κεντρικές εξουσίες στην Μαδρίτη. Ουσιαστικά είναι ο αντίστροφος χάρτης από αυτόν όσων επέλεξαν περισσότερες ελευθερίες, με επιπλέον την αφαίρεση της άποψης αυτών που επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτα σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα