Χαστούκι για Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να καταργήσουν το Obamacare

Χαστούκι για Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να καταργήσουν το Obamacare

Απερρίφθη από τη Γερουσία των ΗΠΑ νομοθετική πρόταση κατάργησης του Obamacare. Τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, το οποίο είναι γνωστό ως “Obamacare.”

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι πρόκειται για άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που σημαίνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare, από το 2010.

Τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς κι έτσι το νομοσχέδιο κατάργησης προβλέψεων του Obamacare καταψηφίστηκε με ψήφους 49-51.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο τον Μάιο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν να συναινέσουν, με συνέπεια την κατάρρευση του.

Καθοριστική η ψήφος Μακέιν,  σοκαρισμένος ο Μιτς Μακόνελ                                

Οι Γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Λίζα Μαρκόβσκι και Σούζαν Κόλινς, συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση του Obamacare. Ο Μακέιν που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον ψηφίζοντας θετικά την Δευτέρα για την διεξαγωγή της χθεσινής συζήτησης στην Γερουσία συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες. Στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου άσκησε κριτική στην κοινοβουλευτική πρακτική που ακολούθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι και οδήγησε στην δραματική ψηφοφορία.

Η αρνητική του ψήφος ακολούθησε ένα πολιτικό δράμα στην ολομέλεια του σώματος, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, αλλά κι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είχαν σειρά συζητήσεων με τον βετεράνο Γερουσιαστή από την Αριζόνα ο οποίος χαρακτηρίζεται αντισυμβατικός.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 49 ψήφοι υπέρ έναντι 51 ψήφων κατά, φέρνει τους Ρεπουμπλικάνους αντιμέτωπους με την σκληρή πολιτική πραγματικότητα, αλλά και την αποτυχία των προσπαθειών που έγιναν αναφορικά με την κατάργηση του Obamacare, την οποία στηρίζουν σταθερά από το 2010.

Μιλώντας αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ έδειχνε σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα εκδηλώνοντας την απογοήτευσή του, αλλά και την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να τηρήσουν την πολιτική υπόσχεσή τους, εδώ κι επτά χρόνια. “Πρόκειται για μία πραγματικά απογοητευτική στιγμή. Οι ψηφοφόροι μας έχουν υποφέρει πολλά από την εφαρμογή του Obamacare. Πιστεύουμε ότι αξίζουν το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ και οι συνάδελφοί μου πράξαμε όπως υποσχεθήκαμε και ψηφίσαμε για την κατάργηση αυτού του αποτυχημένου νόμου. Είπαμε στους ψηφοφόρους μας ότι θα ψηφίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι όταν έφτασε η ώρα, όταν έφτασε αυτή η ώρα, οι περισσότεροι από εμάς ψηφίσαμε,” σύμφωνα με την υπόσχεσή μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ.

Παράλληλα, προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να βαδίσουν μπροστά. “Πρέπει να προχωρήσουμε,” είπε με έμφαση καθώς η Γερουσία πρέπει να ψηφίσει το νόμο που σχετίζεται με την άμυνα.

Ο αντιπρόεδρος Πενς βρίσκονταν επίσης στο Καπιτώλιο αναλαμβάνοντας την δύσκολη αποστολή να πείσει του Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του Obamacare. Ωστόσο, με την σθεναρή αντίσταση του Μακέιν, η προσπάθεια του, ήταν πολιτικά μάταιη.

Λίγο πριν τις 22:00 (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) χθες το βράδυ οι Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν στην δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, το οποίο γνώριζε μόνο ο στενός ηγετικός πυρήνας του κόμματος, χωρίς να έχει γίνει ευρύτερα γνωστό κατά τις προηγούμενες ημέρες. Το νομοσχέδιο αυτό γνωστό ως “skinny repeal bill” προέβλεπε την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής δεσμεύσεων από εργοδότες κι εργαζόμενους έναντι του Obamacare, αλλά και την προσωρινή κατάργηση της φορολογίας ιατρικών συσκευών. Παράλληλα, έδινε στις πολιτείες των ΗΠΑ την απαραίτητη ευελιξία για την εφαρμογή πολιτικών ιδιωτικής ασφάλισης που βρίσκονται εκτός του πλαισίου εφαρμογής του Obamacare.

Ωστόσο, η εφαρμογή του θα οδηγούσε μέχρι το 2016, περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός των ασφαλιστικών καλύψεων που απολαμβάνουν σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Τραμπ στο Twitter: Αφήστε το Obamacare να καταρρεύσει μόνο του

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε σήμερα από τους Ρεπουμπλικάνους «να αφήσουν το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του», μετά την απόρριψη από τη Γερουσία της μερικής κατάργησης του νόμου αυτού για την ασφαλιστική κάλυψη των Αμερικανών που είχε υιοθετηθεί από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

«Τρεις Ρεπουμπλικάνοι και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Γερουσία, η οποία απέρριψε με 51 ψήφους την κατάργηση κάποιων προβλέψεων του Oabmacare.

«Όπως λέω από την αρχή, αφήστε το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του, μετά διαπραγματευτείτε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

πηγή φωτογραφίας: AP/Pablo Martinez Monsivais            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα