Χωρίς ίντερνετ ο Ασάνζ- Οι αναρτήσεις που του στέρησαν την πρόσβαση

Χωρίς ίντερνετ ο Ασάνζ- Οι αναρτήσεις που του στέρησαν την πρόσβαση
O ιδρυτής της WikiLeaks, Julian Assange AP

Ο Ασάνζ δεν έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εξαιτίας πρόσφατων αναρτήσεών του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να στερήσει κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου και δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον Τζούλιαν Ασάνζ, διότι ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks έκανε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να βλάψουν τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας, γνωστοποίησε το Κίτο.

Ο 46χρονος Ασάνζ ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012, όταν κατέφυγε στο κτίριο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εισαγγελείς ήθελαν να τον ανακρίνουν όσον αφορά καταγγελίες περί σεξουαλικών επιθέσεων που του αποδίδονταν. Ο Ασάνζ απέρριπτε πάντα τις κατηγορίες αυτές.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναφέρθηκε σε πρόσφατες αναρτήσεις του στη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Λονδίνου και της Μόσχας, καθώς και στην καταστολή των αυτονομιστών στην Καταλονία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε ζητήσει από τον Αυστραλό να αποφεύγει να αναφέρεται σε πολιτικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να τη φέρουν σε δύσκολη θέση στο πεδίο της διπλωματίας.

«Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή διότι ο Ασάνζ δεν τήρησε τη γραπτή δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι της κυβέρνησης στα τέλη του 2017, βάσει της οποίας ήταν υποχρεωμένος να μην αναρτά μηνύματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών», διευκρινίζει ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισημερινού.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται σαφές ποιες οδοί επικοινωνίας του Ασάνζ αποκλείστηκαν. Το 2016, η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε αποφασίσει να περιορίσει την πρόσβαση του Ασάνζ στο Διαδίκτυο διότι σχολίαζε εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.

Μια πηγή προσκείμενη στον WikiLeaks πάντως ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία «εγκατέστησαν συσκευές παρεμβολής μέσα στην πρεσβεία την Τρίτη για να εμποδίσουν τον Ασάνζ να αναρτά μηνύματα στο Twitter και να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου γενικά».

 Κατά την ίδια πηγή, η κυβέρνηση του Ισημερινού έδωσε επίσης εντολή στους διπλωμάτες της να αρνούνται να επιτρέπουν σε επισκέπτες που θέλουν να δουν τον Τζούλιαν Ασάνζ την είσοδο στην πρεσβεία της χώρας.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού ενημέρωσε δικηγόρο του Ασάνζ ότι ο εντολέας του οφείλει να σταματήσει να κάνει σχόλια για την Καταλονία και να διαγράψει μια συγκεκριμένη ανάρτηση που έκανε για το θέμα. Όμως ο Ασάνζ αρνήθηκε να συμμορφωθεί, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο θεωρεί τον Ασάνζ «χαλίκι στο παπούτσι μας», κληρονομιά του προκατόχου του Ραφαέλ Κορέα. Η κυβέρνησή του χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «ανυπόφορη». Τον Δεκέμβριο ο Ισημερινός έδωσε ιθαγένεια στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Η έρευνα στη Σουηδία σε βάρος του μπήκε στο αρχείο τον Μάιο, όμως ο Ασάνζ, που ήταν ελεύθερος υπό όρους όταν μπήκε στην πρεσβεία του Ισημερινού, είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της άμεσης σύλληψής του από τις βρετανικές αρχές για την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του τη στιγμή που θα βγει από το κτίριο της πρεσβείας.

Ο Αυστραλός καταγγέλλει πως η πραγματική αιτία για τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι το γεγονός ότι ο WikiLeaks δημοσιοποίησε απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα· φοβάται ότι η Βρετανία θα προχωρήσει μόλις της δοθεί η ευκαιρία στην έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν χαρακτήρισε την Τρίτη «άθλιο σκουλήκι» τον Ασάνζ κι απαίτησε να βγει από την πρεσβεία και να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και ο βρετανός μουσικός Μπράιαν Ίνο επέκριναν έντονα το μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του Ισημερινού, το οποίο συμβάλλει κατ’ αυτούς «στην απομόνωση του Τζούλιαν».

Σε περίπτωση υποτροπής του Αυστραλού το Κίτο ενδέχεται να πάρει και «άλλα μέτρα», αναφέρει η ανακοίνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα, δήλωσε ότι μια κυβερνητική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με δικηγόρους του Ασάνζ «την επόμενη εβδομάδα» για να εξεταστούν «οι εναλλακτικές λύσεις» και η πιθανότητα να φύγει από τη πρεσβεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα