Χριστοδουλίδης: Καμία παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών

Χριστοδουλίδης: Καμία παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗ.ΣΥ(ΚΥΠΡΟΥ)- ΦΩΤΟ -ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUOKINISSI Eurokinissi

O κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε πως υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί σε Τούρκους υπηκόους η ελευθερία διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου, προσώπων και υπηρεσιών

Δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών (ελευθερία διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου, προσώπων και υπηρεσιών) της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους ως μέρος μίας ειδικής διευθέτησης, που θα αφορά μόνο την επανενωμένη Κύπρο, τονίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε γραπτή δήλωση σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρινίζει:

1. Δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την εν λόγω τουρκική αξίωση και δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι υπήκοοι απολαμβάνουν ήδη τις τέσσερις ελευθερίες.

2. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας (βλ. Συμφωνία Σύνδεσης, Τελωνειακή Ένωση κ.ά.) αποδίδει ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα στην Τουρκία και σε Τούρκους υπηκόους, όπως η διακίνηση μεταποιημένων βιομηχανικών προϊόντων και περιορισμένα δικαιώματα σε Τούρκους εργαζομένους, που νόμιμα εργάζονται σε κράτη-μέλη στη βάση εθνικής νομοθεσίας.

3. Ως προς τη διακίνηση υπηρεσιών και κεφαλαίου, για την Τουρκία ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ που ισχύουν για όλες τις άλλες τρίτες χώρες.

4. Οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από το καθεστώς κράτους-μέλους, την έννοια της ιθαγένειας της Ένωσης και τη συνταγματική δομή της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες της ΕΕ. Αποδίδονται σε υπηκόους κρατών-μελών που έχουν ήδη εναρμονισθεί, πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.

5. Οι τέσσερις βασικές ελευθερίες συμπαρασύρουν και άλλα δικαιώματα και δημιουργούν παράγωγα δικαιώματα, τα οποία επηρεάζουν όλα τα κράτη-μέλη.

«Οι Τούρκοι υπήκοοι θα μπορούν να απολαύσουν τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, εφόσον η Τουρκία θα έχει πλήρως εναρμονισθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έχει εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την ενταξιακή πορεία της, έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών και καταστεί πλήρες μέρος της ΕΕ», καταλήγει η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα