Ciao a tutti! Παραιτήθηκε ο Ρέντσι

default image

O κ. Ματαρέλα ζήτησε από τον κ. Ρέντσι να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η ανάρτηση του Ματέο Ρέντσι στο twitter. Προηγήθηκε η ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία με 173 "ναι" έναντι 108 "όχι"

Το γραφείο της προεδρίας της ιταλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο κ. Ματαρέλα ζήτησε από τον κ. Ρέντσι να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ο Ματέο Ρέντσι στις 20.00 (ώρα Ιταλίας) έφτασε στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να υποβάλλει την παραίτησή του ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η παραίτηση Ρέντσι επισημοποιήθηκε τώρα και την είχε προαναγγείλει ο ίδιος στο διάγγελμα του. “Θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα προσέλθω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ” είχε πει.

Σήμερα προηγήθηκε η ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία με 173 “ναι” έναντι 108 “όχι”. “Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία” έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter.

“Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, οι περισσότερες από 13 εκατομμύρια ψήφους δεν ήταν αρκετές για να κερδίσουμε τη μεγάλη πρόκληση του δημοψηφίσματος. Και όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, αντέδρασα σε αυτήν την ήττα με αυτήν την ομιλία. Νιώθω σαν να τα παρατάω ή σαν να θέλω να πάρω εκδίκηση Διαβάζω τις εφημερίδες και αναρωτιέμαι τι μπορεί αν σκέφτεται ένας πολίτης… Στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω τα χιλιάδες emails και μηνύματα στο κινητό μου και σκέφτομαι ότι είμαι τυχερός που περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για μένα. Από την πλευρά μου, χαμογελάω και πιστεύω ότι τελείωσα καλά τη δουλειά μου. Σήμερα, για παράδειγμα, ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2017, έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό”, ανέφερε ακόμη ο Ρέντσι σε επίσημο σημείωμα του προς τον ιταλικό λαό.

Οι διαβουλεύσεις του επικεφαλής του ιταλικού κράτους θα αρχίσουν την Πέμπτη το βράδυ και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το απόγευμα.

Πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος Ματαρέλα να ζητήσει από κάποιον υπουργό της απερχόμενης κυβέρνησης ή άλλο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι επόμενες εκλογές, με βάση τη θητεία της Βουλής και της Γερουσίας, είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2018, ωστόσο πολλές πολιτικές δυνάμεις καλούν σε πρόωρη διεξαγωγή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα