CNN: Μυστικές συζητήσεις ΗΠΑ και Β. Κορέας

CNN: Μυστικές συζητήσεις ΗΠΑ και Β. Κορέας
Γιγαντοοθόνη στο Τόκιο προβάλει τις εικόνες των Τραμπ και Κιμ AP Photo/Koji Sasahara

Για επικοινωνία μέσω κρυφών διαύλων στελεχών των αμερικανικών υπηρεσιών και των βορειοκορεατών ομολόγων τους κάνει λόγο δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου

Μυστικές συζητήσεις μεταξύ στελεχών των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να προετοιμάσουν την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο επικεφαλής της CIA, Mark Pompeo και μία ομάδα γύρω από αυτόν, έχουν πολλάκις επικοινωνήσει μέσω μυστικών διαύλων με τους βορειοκορεάτες επιτελείς, ενώ φέρονται να έχουν συναντηθεί σε τρίτη χώρα, σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν στο μέρος όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες.

Παρά το γεγονός ότι η Πιονγιανγκ δεν έχει ανακοινώσει δημόσια την πρόσκληση του Κιμ γιονγκ Ουν για συνάντηση με τον Τραμπ, αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η Β. Κορέα έχει αναγνωρίσει την αποδοχή της πρόσκλησης από τον Τραμπ και πως ο Κιμ είναι πρόθυμος να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου, οι βορειοκορεάτες πιέζουν ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσά τους, Πιονγιανγκ, αν και είναι ασαφές το αν ο Λευκός Οίκος θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο. Μία άλλη επιλογή που φέρεται να έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η πρωτεύουσα της Μονγκολίας, Ουλάν Μπατόρ. Μόλις οριστικοποιηθεί η τοποθεσία, αναμένεται να δωθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον χρόνοι αλλά και την ατζέντα της συνάντησης.

Όπως αναφέρει το CNN, μέχρι και αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ έλεγε σε συνεργάτες του πως περιμένει με ανυπομονησία την συνάντηση με τον Κιμ, για την οποία συμφώνησε αμέσως μόλις του γνωστοποιήθηκε η πρόσκληση. Στοχος φέρεται να είναι, η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα