Δανία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές

Δανία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές

Η κεντροδεξιά συμμαχία Λαρς Λόκε Ράσμουσεν επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της Δανίας, με την εν ενεργεία πρωθυπουργό να αποδέχεται την ήττα και να προχωρά με παραίτηση από την προεδρία του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών

Η κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κέρδισε τις εκλογές στη Δανία χθες, μετά την καταμέτρηση των ψήφων στα ηπειρωτικά της χώρας, είπε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ αποδέχτηκε την ήττα της σήμερα μετά από τις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης που ανέδειξε ως νικητή την κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, και παραιτήθηκε ως ηγέτης του κόμματός της, των Σοσιαλδημοκρατών (Socialdemokraterne).

Δανία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές

"Δεν κερδίσαμε τις εκλογές, και ηττηθήκαμε στην γραμμή του τερματισμού", είπε η Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας (από το 2011), προσθέτοντας, "Ηγεσία σημαίνει να αποχωρήσεις τη σωστή στιγμή, και αυτή η στιγμή ήρθε".

Το κρατικό δίκτυο ενημέρωσης DR είπε ότι η αντιπολίτευση - που περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους (Venstre) του Ράσμουσεν και το λαϊκίστικο δεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF) - κέρδισε 90 έδρες στη Βουλή, έναντι 85 εδρών που κέρδισε η κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής την Τόρνινγκ-Σμιτ.

Οι ψήφοι που υπολείπονται της τελικής καταμέτρηση ανήκουν στις πρώην αποικίες της Γροιλανδίας και τις Νήσους Φερόες, και δίνουν συνολικά τέσσερις έδρες.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: