Δείπνο με Ακιντζί, με πρωτοβουλία Αναστασιάδη

Δείπνο με Ακιντζί, με πρωτοβουλία Αναστασιάδη
STAVROS IOANNIDES/PIO

Πρώτη συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη μετά το αδιέξοδο στην Ελβετία

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης για πρώτη φορά μετά το αδιέξοδο στο Μον Πελεράν για το Κυπριακό, στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε ο Εσπεν Μπαρθ Άιντε, στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το δείπνο, το οποίο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών, αποτελεί πρωτοβουλία του Κύπριου προέδρου.

Στο μεταξύ, ο Εσπεν Μπαρθ Άιντε, δήλωσε μετά τον νέο γύρο συνομιλιών που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Νίκο Αναστασιάδη νωρίτερα την ίδια μέρα ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε μετά τον Μον Πελεράν, αφού δεν υπήρξε η πρόοδος που αναμενόταν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί επιθυμία των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Τα πράγματα, είπε, σιγά - σιγά προχωρούν, και πρόσθεσε πως αισιοδοξεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί δυνατό να ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου.

Την Παρασκευή ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ενώ την Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συνομιλία Αναστασιάδη - Πενς

Την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να στηρίξει εποικοδομητικά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, επεσήμανε σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Κύπριο πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αμερικανό αξιωματούχο για την παρούσα φάση του Κυπριακού, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.

Ο Μάικ Πενς μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους θερμούς χαιρετισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την επιθυμία της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό

ADVERTISING

SHARE: