Δεν λέει να φύγει με τίποτα ο Μουγκάμπε

default image

Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε πριν από λίγη ώρα ο δικτάτορας της Ζιμπάμπουε δεν υπέβαλε τελικά την παραίτησή του, όπως όλοι περίμεναν. Τις εξελίξεις τώρα αναμένεται να δρομολογήσει το κυβερνών κόμμα

Σύγχυση προκάλεσε το διάγγελμα του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που μεταδόθηκε πριν από λίγο, καθώς αρνήθηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος της χώρας, παρά το τελεσίγραφο που του επιδόθηκε νωρίτερα, σήμερα, απ’ το κυβερνών κόμμα ZANU-PF.

Δήλωσε ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των πολιτών και ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται ειρήνη, ασφάλεια, νόμο και τάξη. Είπε ακόμη ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν πως οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, αλλά ότι δεν αποτελούσαν απειλή για το σύνταγμα ή την εξουσία του ως αρχηγού του κράτους.

Η δήλωση αυτή προκαλεί σύγχυση, καθώς νωρίτερα πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του γηραιού ηγέτη και του στρατού δήλωσε στο Reuters ότι ο Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί και πως οι στρατηγοί εργάζονται για τη σύνταξη της ανακοίνωσης της παραίτησης.

Προηγήθηκε το τελεσίγραφο του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, ZANU-PF, να παραιτηθεί απ’ τον προεδρικό θώκο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ ήδη τον καθαίρεσε απ’ την προεδρία του κόμματος.

«Ο σύντροφος Ρόμπερτ Μουγκάμπε πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμάμπουε και αν δεν το κάνει μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι (…) ο πρόεδρος του κοινοβουλίου «θα ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ZANU-PF, έπειτα από μια έκτακτη σύνοδο του κόμματος.

Η ανακοίνωση της αποπομπής του Μουγκάμπε από την ηγεσία του κόμματος έγινε δεκτή με ζητοκραυγές από τους περίπου 200 αντιπροσώπους του ZANU-PF οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαράρε για να σφραγίσουν τη τύχη του Μουγκάμπε, η υποστήριξη προς τον οποίο φυλλορρόησε στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που ακολούθησαν την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Τη θέση του στο κόμμα ανέλαβε ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, πρώην επικεφαλής κρατικής ασφάλειας, γνωστός ως «Ο Κροκόδειλος».

Η 52χρονη σύζυγος του Μουγκάμπε, Γκρέις, η οποία έτρεφε φιλοδοξίες να τον διαδεχθεί, αποβλήθηκε επίσης από το κόμμα όπως και τουλάχιστον τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είχαν αποτελέσει τον κορμό της πολιτικής παράταξής της, “G40”.

Χθες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Χαράρε τραγουδώντας, χορεύοντας και αγκαλιάζοντας τους στρατιώτες σε ένα ξέσπασμα χαράς για την επικείμενη ανατροπή του Μουγκάμπε.

Η θεαματική πτώση του μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες αναμένεται να στείλει κύματα σοκ σε όλη την Αφρική, όπου ένας αριθμός ισχυρών ανδρών, από τον Γιοουέρι Μουσεβένι έως τον Ζοζέφ Καμπιλά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κοννγκό, αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση προκειμένου να παραιτηθούν.

“Βγείτε στους δρόμους”

Ο ηγέτης των βετεράνων του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε κάλεσε τον λαό της χώρας να διαδηλώσει στους δρόμους της Χαράρε, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου Μουγκάμπε, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στην πιθανότητα παραίτησής του από την εξουσία.

Ο Κρις Μουτσβάνγκουα, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας για την απομάκρυνση του Μουγκάμπε, με γραπτό μήνυμά του ανακοίνωσε ότι ο λαός θα βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο για την παραπομπή του 93χρονου προέδρου σε δίκη θα προχωρήσει κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο.

“Αυτή η ομιλία ήταν εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα. Θα στηρίξουμε κάθε διαδικασία καθαίρεσης και καλούμε σε διαδηλώσεις την Τετάρτη”, είπε.

  (AP Photo/Ben Curtis, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα