Δεν συμφωνούν Γερμανία και Γαλλία στο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο που προτείνει η ΕΕ

Migrants wait to disembark from the Italian Coast Guard ship Peluso, on the tiny Italian island of Lampedusa, Sunday, May 31, 2015. Around 75,000 migrants have been picked up trying to enter Italy and Greece from Libya so far this year. More than 1,800 are feared to have died. Most rescue emergencies happen some 40 nautical miles from Libya. (AP Photo/Mauro Buccarello)
Migrants wait to disembark from the Italian Coast Guard ship Peluso, on the tiny Italian island of Lampedusa, Sunday, May 31, 2015. Around 75,000 migrants have been picked up trying to enter Italy and Greece from Libya so far this year. More than 1,800 are feared to have died. Most rescue emergencies happen some 40 nautical miles from Libya. (AP Photo/Mauro Buccarello) AP

Αντίθετες είναι οι δύο χώρες στην πρόταση της Κομισιόν για το ζήτημα των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Προτείνουν τρόπους για την μεταφορά των μεταναστών

Ενστάσεις ως προς το σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζουν Γαλλία και Γερμανία.

Να ληφθούν υπόψη «οι μέχρι τώρα προσπάθειες τους» ως προς την αποδοχή προσφύγων ζητούν η Γαλλία και η Γερμανία με κοινή τους θέση απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση προσφύγων από τις χώρες εισόδου σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφουν από κοινού οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, πέντε ευρωπαϊκές χώρες μοιράζονται το 75% των αιτούντων άσυλο και αυτές είναι η Γερμανία , η Ιταλία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ουγγαρία. «Αυτή η κατάσταση δεν είναι πια βιώσιμη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, ζητώντας ένα σύστημα κατανομής «δίκαιο και εγκεκριμένο».

Επιπλέον, οι δύο χώρες ζητούν τη συνέχιση των όρων του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, με τη διατήρηση της ευθύνης για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στα κράτη μέλη της πρώτης εισόδου. Όπως αναφέρουν οι δύο συντάκτες του κειμένου, «περισσότερη αλληλεγγύη μπορεί να είναι δυνατή μόνον εάν όλα τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι υπεύθυνα για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και με υποστήριξη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τηρούν όλα τα νομικά και οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων».

Όσον αφορά τη διαδικασία, προτείνουν οι μετανάστες που εισέρχονται σε ευρωπαϊκά εδάφη να μεταφέρονται απευθείας σε «κέντρα αναμονής» κοντά στον τόπο εισόδου, όπου θα λαμβάνει χώρα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο η ταυτοποίηση και η καταγραφή τους όπως ορίζουν οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ. Κατόπιν, ένα μέρος των αιτούντων άσυλο θα κατανέμεται στα κράτη μέλη με βάση το σύστημα που έχει συμφωνηθεί, ενώ για τους «παράτυπους μετανάστες» θα τίθενται σε εφαρμογή άμεσα οι διαδικασίες επιστροφής τους. Όσον αφορά τους μετανάστες που δεν ανήκουν σε καμία από τις κατηγορίες αυτές, θα εξετάζεται η κάθε περίπτωσή ξεχωριστά «στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών ασύλου στις χώρες πρώτης εισόδου».

Τέλος, οι δύο χώρες ζητούν την στενή παρακολούθηση και ακόμα και την προσωρινή αναστολή των καθεστώτων απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) - σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση είναι κοινή πρόκληση όλων των χωρών μας

Συμφωνίες βραχείας διαμονής χωρίς βίζα με 7 χώρες υπέγραψε ο Αβραμόπουλος

Η Κομισιόν υιοθετεί την πρόταση Αβραμόπουλου για έκτακτο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων

Μηχανισμό εκτάκτου ανάγκης για τους αιτούντες άσυλο εισάγει ο Αβραμόπουλος

ADVERTISING

SHARE: