Διάγγελμα Ρέντσι: Υποβάλλω την παραίτησή μου

default image

Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος ότι το πρωί της Δευτέρας θα υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. “Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη” είπε μεταξύ άλλων (Vid)

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απολύτως ξεκάθαρο δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και σαφώς νίκησε το «όχι».

Στο διάγγελμά του, τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα και κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις.

«Θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα προσέλθω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», είπε ο Ρέντσι. «Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ» συμπλήρωσε μετά την ήττα του, στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο Ματέο Ρέντσι έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών.

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

όπως υποστήριξε “θα έρθει μια ημέρα που και πάλι θα κερδίσουμε και θα ξεχάσουμε τα αποψινά δάκρυα. Χάσαμε μια μάχη, δεν χάνουμε την πίστη μας. Είμαστε περήφανοι. Δεν υπάρχουν χαμένοι στην Ιταλική πολιτική”.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ».

Λίγο πριν το διάγγελμά του, ο Ματέο Ρέντσι ευχαρίστησε του Ιταλούς μέσω του twitter και σημείωσε: “Σας ευχαριστώ όλους, ούτως ή άλλως. Σε λίγα λεπτά θα είμαι ζωντανά από το Palazzo Chigi. Ζήτω η Ιταλία!”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα