Διαιρεμένη Ευρώπη: Μόνο το 5% των προσφύγων έχει επανεγκατασταθεί από Ελλάδα και Ιταλία

Migrants from Pakistan and Afghanistan waiting outside of the registration camp in Moria, Lesbos on October 14, 2015.
Migrants from Pakistan and Afghanistan waiting outside of the registration camp in Moria, Lesbos on October 14, 2015. SOOC

Μόνο 8.162 πρόσφυγες, αντί 160.000 όπως είχε προβλεφθεί πριν από ένα χρόνο έχουν επανεγκατασταθεί. Ουγγαρία και Πολωνία δεν έχει δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ η Σλοβακία μόλις 9 και η Τσεχία 12

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανταποκριθεί μόνο στο 5% του στόχου για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της Τζένιφερ Ράνκιν από τις Βρυξέλλες που δημοσιεύεται σήμερα από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian και στην οποία επισημαίνεται πως μόνο 8.162 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί από τις δύο αυτές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, αντί των 160.000 που είχε προβλεφθεί πριν από έναν χρόνο να επανεγκατασταθούν.

Η Guardian επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανεγκαταστήσει μόνον έναν στους 20 από τους πρόσφυγες στους οποίους είχαν υποσχεθεί πως θα προσφέρουν καταφύγιο, καθώς επιμένουν οι βαθιές διαιρέσεις για το πώς η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Συνολικά 6.212 πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από την Ελλάδα και 1.950 από την Ιταλία.

Παρόλο που η ΕΕ έχει επιτύχει μόλις το 5% του στόχου, ο Eυρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι δυνατόν ο στόχος να επιτευχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Χαιρέτισε την αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο και προέβλεψε πως η τάση θα βελτιωθεί. «Όλο και περισσότερα κράτη-μέλη ανοίγουν τις πόρτες τους», δήλωσε. «Πιστεύω πως πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε πως το πρόγραμμα επανεγκατάστασης λειτουργεί».

Ουγγαρία και Πολωνία δεν έχει δεχθεί κανέναν πρόσφυγα

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει η Guardian, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν δεχθεί κανέναν αιτούντα άσυλο από την Ελλάδα και από την Ιταλία. Η Σλοβακία, η οποία ασκεί μέχρι το τέλος του μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει προσφέρει καταφύγιο μόλις σε 9 ανθρώπους, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία σε 12.

Η Βρετανία επέλεξε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως έχει δικαίωμα βάσει της ειδικής συμφωνίας που έχει συνάψει με την ΕΕ.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο να πληρώσουν «συνεισφορά αλληλεγγύης» 250.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως θα έπρεπε να είχαν δεχθεί. Το Κουαρτέτο του Βίσεγκραντ, στο οποίο μετέχουν τέσσερις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κατήγγειλε την ιδέα ως εκβιασμό.

Η Σλοβακία προσπαθεί να κατευθύνει τις χώρες προς έναν συμβιβασμό, όμως διπλωμάτες έχουν παραδεχθεί πως δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές πρόοδοι σήμερα ή την ερχόμενη εβδομάδα, όταν το θέμα συζητηθεί την Πέμπτη από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Από την Ελλάδα στην Τουρκία

Τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν επίσης πως 748 άνθρωποι εστάλησαν από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ και έχει βοηθήσει να μειωθούν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η ΕΕ υποσχέθηκε να προσφέρει καταφύγιο σ' έναν Σύρο πρόσφυγα που ζει στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα για την αποστολή πίσω στη χώρα αυτή κάποιου άλλου στον οποίο δεν έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει πάρει 2.761 Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία, όμως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από τις 12.000 θέσεις που έχουν συζητηθεί και από τις 72.000 θέσεις που είναι διαθέσιμες βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει δώσει τα 677 εκατ. από τα 3 δισεκ. ευρώ που έχει υποσχεθεί να διαθέσει μέχρι το τέλος του 2017 για τους σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Η προσπάθεια της ΕΕ είναι σίγουρο ότι απογοητεύει την Τουρκία, στην οποία έχουν καταφύγει 3,2 εκατ. πρόσφυγες. Ο απερχόμενος πρεσβευτής της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ είχε πει στην Guardian τον Σεπτέμβριο πως πιστεύει ότι η ΕΕ έχει υποσχεθεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, βάσει του οποίου 150.000 έως 200.000 πρόσφυγες θα επανεγκαθίστανται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Μουζάλας: Να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στο συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, που έγινε την Παρακευή, αναφέρθηκε τσην ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σχετικά με στην κατάσταση που υπάρχει στα hot spot στα ελληνικά νησιά, ο Γ. Μουζάλας είπε πως υπάρχει βελτίωση των συνθηκών, τόσο σε ό,τι αφορά τον τομέα των διαδικασιών παροχής ασύλου όσο και την ασφάλεια. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και της σύνθεσης των ανθρώπων, υπάρχουν στα hot spot σημαντικά προβλήματα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι όσο μικρότερη είναι η αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, τόσο τα προβλήματα αυτά θα μεγαλώνουν.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε, ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει ειδική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Επισήμανε επίσης, ότι σε επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του, τονίζει την ανάγκη να μεταφερθούν κάποιοι από τους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Σημείωσε δε, ότι κατά βάση θα μεταφερθούν άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη πλήρως ταυτοποιηθεί, άνθρωποι από χώρες που δεν δικαιολογείται η παροχή ασύλου στους υπηκόους τους, άνθρωποι με υψηλή παραβατικότητα ή ύποπτοι φυγής.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη σταδιακή επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν αναμένει αύξηση των ροών των μεταναστών στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ωστόσο, την ανάγκη έμπρακτης εφαρμογής της αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία, όπως ανέφερε, στο ευρωπαϊκό επίπεδο συνιστά νομική υποχρέωση. Τόνισε επίσης, ότι ενόψει της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης τις αντιρρήσεις του ως προς τις προτάσεις που έχει εκπονήσει για το θέμα αυτό η σλοβάκικη προεδρία, χαρακτηρίζοντάς τες μη ισορροπημένες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Φωτό: sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο μύλος του (αντι)προσφυγικού στη Χίο και το παιχνίδι της ακροδεξιάς

Μυτιλήνη: Άφιξη 200 μεταναστών μέσα σε τρεις ώρες

ADVERTISING

SHARE: