Διαβεβαιώσεις Μακρόν σε Ροχανί – Ευρώπη και Γαλλία εμμένουν στη συμφωνία

Διαβεβαιώσεις Μακρόν σε Ροχανί – Ευρώπη και Γαλλία εμμένουν στη συμφωνία
French President Emmanuel Macron waves as he accompanies U2P union leader Alain Griset after their meeting to start negotiations at the Elysee Palace, in Paris, Thursday, Oct.12, 2017. President Macron is launching step two of his campaign to rethink French labor law, this time focusing on unemployment benefits and job training. (AP Photo/Francois Mori) AP Photo/Francois Mori

Ο Μακρόν διαβεβαιώνει τον Ροχανί για τη δέσμευση του Παρισιού στη συμφωνία για τα πυρηνικά - Εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ιράν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σήμερα για τη δέσμευση του Παρισιού στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έγινε γνωστό από το γραφείο του. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την ομιλία Τραμπ, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντοναλντ Τραμπ, αμφισβήτησε άλλη μια φορά τη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν, αλλά και της απάντησης του Ιρανού ηγέτη στην Ουάσιγκτον.

Ο Μακρόν είπε στον Ροχανί ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην επικυρώσει εκ νέου της συμφωνία δεν θα σημάνει με το τέλος της συμφωνίας κι ότι η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίζουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας αυτής, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Χασάν Ροχανί, ο Γάλλος ηγέτης εξήγησε λεπτομερώς τους όρους που το Ιράν πρέπει να τηρήσει, μεταξύ αυτών τον σεβασμό των συμφωνηθέντων.

Επιπλέον, το μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «εξετάζει» το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ιράν, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης της Γαλλίας στο Ιράν από το 1971.

«Εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίσκεψη στο Ιράν του προέδρου, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί» επισημαίνεται από το Ελιζέ. Από την πλευρά της ιρανική προεδρία έκανε αναφορά στον ιστότοπό της για μια επίσκεψη «τον επόμενο χρόνο».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Francois Mori

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα