Δημοψήφισμα για την “ενωμένη αριστερά” προσπαθεί να διοργανώσει το σοσιαλιστικό κόμμα στη Γαλλία

default image

Με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να προελαύνει, αλλά και την κεντροδεξιά παράταξη του Νικολά Σαρκοζί να συλλέγει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από τη διακυβέρνηση Ολάντ, το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα ποντάρει στο μέτωπο της ενωμένης αριστεράς και των οικολόγων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Δεκέμβρη

Ποιος είναι ο τρόπος  να αναχαιτίσει το κόμμα του Γάλλου προέδρου τη διαφαινόμενη πανωλεθρία στις τοπικές, αυτοδιοικητικές εκλογές του Δεκεμβρίου; Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπανέλης, η λύση βρίσκεται στην ενωμένη αριστερά, μια συζήτηση χιλιοειπωμένη στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας που δύσκολα όμως μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.

Ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης τις διαδικασίες ενός “άτυπου” δημοψηφίσματος το οποίο και θα λάβει χώρα στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου. Η ερώτηση θα είναι απλή και κρυστάλλινη. “Απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά, θα επιθυμούσατε μια ενωμένη αριστερά και τις δυνάμεις της οικολογίας στις τοπικές εκλογές;”. Και με τον όρο ενωμένη αριστερά οι σοσιαλιστές συμπεριλαμβάνουν τους εαυτούς τους, τους οικολόγους πράσινους και όλο το φάσμα μέχρι την κομμουνιστική αριστερά.

“Πιστεύουμε πως ο αριστερός κόσμος και ο κόσμος της οικολογίας μπορούν να φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα στις περιφέρειες, το οποίο θα πρέπει να υπερασπιστούμε” δήλωσε ο Καμπανέλης. Η επιλογή για όσους το επιθυμούν θα γίνει ηλεκτρονικά και οι “ψηφιακές κάλπες” θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, παραμένοντας στη διάθεση των ψηφοφόρων ως την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου. Την επομένη, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να ψηφίσουν και με τον παραδοσιακό τρόπο, σε σημεία που θα έχουν οριστεί ανά τη γαλλική επικράτεια. Το βράδυ της Κυριακής 18 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Το πιστοποιητικό φρονημάτων και το δικαίωμα ψήφου

Το δημοψήφισμα φυσικά είναι ανοικτό σε κάθε πολίτη της Γαλλίας, με τον γγ του Σοσιαλιστικού κόμματος να συνοψίζει. “Κάθε άνθρωπος που τοποθετεί τον εαυτό του πολιτικά στη θέση των αξιών της αριστερά, της οικολογία και της δημοκρατίας” μπορεί να λάβει μέρος στο δημοψήφισμα. Ο Καμπανέλης ευελπιστεί να κατορθώσει να συγκεντρώσει το λιγότερο 300.000 ψήφους, ώστε το δημοψήφισμά του να έχει και  κάποιο ισχυρό πολιτικό αντίβαρο.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για το ενδεχόμενο απάτης. Πώς διασφαλίζει κανείς πως κάποιος από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του κόμματος δεν θα ψηφίσει δύο με τρεις φορές χρησιμοποιώντας ψεύτικα email; Ο γγ του κόμματος σημειώνει πως δεν υπάρχει κανέναν κέρδος ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το διακύβευμα έχει να κάνει με έναν σκοπό και όχι με την ανάδειξη κάποιου υποψηφίου.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα θέλει. Τα άλλα;

Το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ, μπορεί να υπολογίζει στην κοινή κάθοδο με το κόμμα των Οικολόγων (UDE), αλλά και το ριζοσπαστικό Αριστερό Κόμμα. Από την άλλη, καμιά διάθεση για κοινή κάθοδο στις εκλογές δεν δείχνουν να έχουν το Κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας, ενώ το κόμμα της Ευρωπαϊκής Οικολογίας και των Πρασίνων και το κόμμα της Αριστεράς (δεν είναι το ίδιο φυσικά με το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα) μοιάζουν αλληλοσυγκρούονται πάνω στο ζήτημα και την τελική τους στάση.

Πάντως όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αριστερά μπορούν να… “ενωθούν” σε μια θέση. Όλοι θεωρούν το δημοψήφισμα αυτό παρωδία. “Καλή ιδέα για τις τοπικές εκλογές, όμως το 2017 τι κάνουμε; Συντασσόμαστε όλοι πίσω από την υποψηφιότητα Ολάντ; Οργανώνουμε εσωτερικές εκλογές με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς παρούσες; Θα ήταν ενδιαφέρον να θέσουμε και αυτό το ερώτημα στους πολίτες” αναφέρει ο Νταβίντ Κορμάν, υπεύθυνος εκλογικών διαδικασιών στους οικολόγους.

Πηγή: Liberation

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα