Δημοσκόπηση βλέπει ήττα Μανουέλ Βαλς στο β’ γύρο των προκριματικών

Δημοσκόπηση βλέπει ήττα Μανουέλ Βαλς στο β’ γύρο των προκριματικών
French Prime Minister Manuel Valls waits for former Israeli President Shimon Peres at the Hotel Matignon in Paris on March 24, 2016. / AFP PHOTO / THOMAS SAMSON AFP

Ο πρώην πρωθυπουργός που φιλοδοξεί να διεκδικήσει για λογαριασμό του Ολάντ την προεδρία μοιάζει να δυσκολεύεται να περάσει τον κάβο των εσωκομματικών εκλογών της Αριστεράς

Στο δρόμο προς τις προκριματικές εκλογές των σοσιαλιστών στη Γαλλία, ο πρώην πρωθυπουργός και κατά πολλούς αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα, μοιάζει να χάνει και στο εσωκομματικό μέτωπο. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro, ο Μανουέλ Βαλς θα έχανε τις εκλογές στο β’ γύρο των προκριματικών απέναντι στον έτερο υποψήφιο και πρώην υπουργό Ανάπτυξης και Παραγωγικής ανασυγκρότησης Αρνό Μοντεμπούργκ, ενώ στην περίπτωση που απέναντί του βρεθεί ο βουλευτής Μπενουά Αμόν, οι δημοσκόποι προβλέπουν την απόλυτη ισοπαλία.

Να θυμίσουμε πως ο Μανουέλ Βαλς, πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Ολάντ, τα τελευταία τρία χρόνια, αφού ήρθε σε ρήξη με τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, άδραξε της ευκαιρίας και δήλωσε την πρόθεσή του να κατέβει ως υποψήφιος την άνοιξη του 2017. Ενώ αρχικά, στο στρατόπεδο των σοσιαλιστών εμφανιζόταν να έχει τον αέρα του νικητή, νέα ευρήματα δείχνουν πως ενδέχεται και στην Κεντροαριστερά να υπάρχουν εκπλήξεις.

 

Έτσι, η δημοσκόπηση δίνει άνετη επικράτηση για τον Βαλς στον πρώτο γύρο με 36%, έναντι 23% για τον Αρνό Μοντεμπούργκ και 21% για τον Μπενουά Αμόν. Τα σενάρια του β’ γύρου όμως μοιάζουν εντελώς διαφορετικά. Στην περίπτωση που ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Παραγωγικής ανασυγκρότησης βρεθεί απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, τότε ο πρώτος αναμένεται να επικρατήσει με 53% έναντι 47% για τον Βαλς.

Στην υπόθεση πρόκρισης στη δεύτερη Κυριακή, του σοσιαλιστή βουλευτή και συμβούλου στο δήμο Παρισιού Μπενουά Αμόν, η δημοσκόπηση δίνει την απόλυτη ισοπαλία 50 – 50%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει σε όλα τα υποθετικά σενάρια, πως, όσο υψηλότερη είναι η συμμετοχή, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες του Βαλς να επικρατήσει των αντιπάλων του. Με άλλα λόγια, αν στους προκριματικούς προσέλθουν πολίτες από πιο ευρεία γκάμα πολιτικών πεποιθήσεων και όχι φανατικοί σοσιαλιστές, ο πρώην πρωθυπουργός θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να πάρει το χρίσμα. Αντίθετα, αν η προσέλευση είναι χαμηλή, τότε μοιάζει ως ο αδιαμφισβήτητος νικητής.

ΠΗΓΗ LE FIGARO

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα