Διπρόσωπη η Μέρκελ για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου

default image

Ικανοποιημένες οι αρχές του Βερολίνου για τη μείωση των αφίξεων προσφύγων στη χώρα, παρά την επίσημη θέση της Γερμανίδας καγκελάριου κατά του κλεισίματος της οδού των Βαλκανίων

Μπορεί η Άγγελα Μέρκελ επισήμως να καταφέρεται εναντίον του “μονομερούς” κλεισίματος της οδού των Βαλκανίων, όμως το κλείσιμο αυτό εξυπηρετεί την καγκελάριο, σε μια στιγμή που η αμφισβητούμενη μεταναστευτική πολιτική της υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει την Κυριακή μια εκλογική ήττα.

Η συντηρητική ηγέτης δεν έχει σταματήσει, παρά την άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο αιτούντων άσυλο, να επικαλείται τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές “αξίες” για να εξηγήσει την πολιτική της του ανοίγματος και να καταγγείλει την απόφαση χωρών των Βαλκανίων να κλείσουν την οδό που οδηγεί τους μετανάστες από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Όμως, σε μια ένδειξη ότι το σφράγισμα των συνόρων στην πραγματικότητα δεν δυσαρεστεί τις αρχές του Βερολίνου, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε ανοικτά την ικανοποίησή του για τη μείωση των αφίξεων, παρόλο που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ελλάδα.

Και εκεί που η Μέρκελ βλέπει εθνικούς εγωισμούς, ο ντε Μεζιέρ εγκωμιάζει την αρχή μιας ευρωπαϊκής λύσης που πρέπει να μονιμοποιηθεί με τη συμφωνία που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

“Ο καιρός του ‘αφήνετέ τους να περνούν’ έχει παρέλθει και αυτό πλέον σε συντονισμένη ευρωπαϊκή βάση”, δήλωσε χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες. “Ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία είναι χαμηλός, εδώ και μερικό καιρό είναι το ένα δέκατο των αριθμών του περασμένου φθινοπώρου. Εργαζόμαστε ώστε αυτό να παραμείνει έτσι”, υπογράμμισε.

“Κυνισμός”

Μολονότι είναι αλήθεια ότι το Βερολίνο κατέγραψε “μόνο” 61.428 αφίξεις τον Φεβρουάριο, 33% λιγότερες από τις 92.000 του Ιανουαρίου, είναι επίσης αλήθεια ότι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που θέλουν να πάνε στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ελλάδα.

Οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι δεν χρειάζονταν κάτι περισσότερο για να καταγγείλουν τον “κυνισμό” της κυβέρνησης.

“Πρέπει αληθινά να το πούμε, είναι κυνισμός όταν χαίρεσαι επειδή υπάρχουν λιγότεροι πρόσφυγες” και ταυτόχρονα επικρίνεις το κλείσιμο της οδού των Βαλκανίων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουίζ Άμτσμπεργκ εκπρόσωπος των Πρασίνων για την προσφυγική πολιτική.

Αυτή η “αντίφαση” υφίσταται εδώ και μήνες, λέει η Άμτσμπεργκ, καθώς το Βερολίνο περιορίζει λίγο-λίγο την πρόσβαση στο άσυλο για ορισμένες χώρες και στέλνει χιλιάδες μετανάστες στην Αυστρία.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ επισήμανε επίσης τη γερμανική αμφισημία. “Διαπιστώνουμε μια περίεργη αντίφαση ανάμεσα σ’ αυτό που λέει η κυβέρνηση και σ’ αυτό που συμβαίνει στα σύνορα. Το Βερολίνο λέει από τη μια πλευρά πως τα σύνορα παραμένουν ανοικτά για τους πρόσφυγες, αλλά από την άλλη εδώ και κάποιο καιρό υπάρχουν περιορισμοί για να περάσει κανείς τα γερμανικά σύνορα”, δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.

Ο Χορστ Ζέεχόφερ, ο επικεφαλής των βαυαρών συντηρητικών και πρώτος επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ, τελευταία χαμήλωσε ξαφνικά τον τόνο των επικρίσεών του: κατά δική του ομολογία, η Γερμανία είναι “αυτός που κυρίως ωφελείται” από τις ενέργειες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που κλείνουν τις πόρτες τους στους μετανάστες.

Στην Αυστρία, της οποίας η ανακοίνωση περί επιβολής ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων για το 2016 επέφερε το κλείσιμο των Βαλκανίων, διατυπώνονται επίσης ειρωνικά σχόλια περί γερμανικής διπροσωπίας.

“Η Μέρκελ μπορεί να πάρει μια ανάσα”

“Αν κάποιος είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων, όπως η γειτονική μας Γερμανία, έχει τη δυνατότητα να πάει να τους αναλάβει απ’ ευθείας από τα κέντρα υποδοχής. Όμως αυτό που δεν γίνεται είναι να λέει ο ένας (υπονοείται η καγκελάριος Μέρκελ) ‘ας έρθουν’ και ο (Γερμανός) υπουργός Εσωτερικών να λέει ‘η Αυστρία οφείλει να σταματήσει να τους αφήνει να περνούν”, υπογράμμισε πρόσφατα ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Καθώς η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο των λαϊκιστών της δεξιάς στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία και την προοπτική των μέτριων επιδόσεων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή σε τρία κρατίδια, το κλείσιμο της οδού των Βαλκανίων μπορεί να εμφανισθεί ως μια καλή είδηση.

“Μολονότι όλο αυτό πάει κόντρα στη βούληση της Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει ταχθεί κατά του κλεισίματος της οδού των Βαλκανίων (…) η Μέρκελ μπορεί να πάρει μια ανάσα. Η μείωση του αριθμού των προσφύγων ελαφραίνει το φορτίο της CDU πριν από τις περιφερειακές εκλογές”, διαπιστώνει η περιφερειακή εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung.

Εξάλλου ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, εξέφρασε στην αρχή της εβδομάδας τη λύπη του για το γεγονός ότι οι χώρες των Βαλκανίων έκαναν εκ των πραγμάτων “τη βρώμικη δουλειά στη θέση της Γερμανίας”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα