Δολοφονία δημοσιογράφων στις ΗΠΑ: Το σχέδιο διαφυγής του δράστη και η επεισοδιακή απόλυση 2 χρόνια πριν

default image

Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης που μεταδόθηκε ζωντανά στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού WDBJ, άφησε την τελευταία του πνοή, αφού αυτοπυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη. Είχε πυροβολήσει εν ψυχρώ και είχε δολοφονήσει μια δημοσιογράφο και έναν κάμεραμαν. Ποια ήταν τα κίνητρά του (Vid+Pics)

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονικής επίθεσης κατά μιας δημοσιογράφου και ενός καμεραμάν στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Η εκτέλεση τους από τον Vester Lee Flanagan, πρώην εργαζόμενο στο κανάλι  μεταδόθηκε ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο δράστης ο οποίος πήρε εκδίκηση για τις -όπως ισχυρίστηκε- διακρίσεις σε βάρος του, επειδή ήταν μαύρος και ομοφυλόφιλος, αυτοκτόνησε μετά από καταδίωξη από την αστυνομία.

Η δημοσιογράφος Άλισον Πάρκερ, 24 ετών και ο καμεραμάν-φωτογράφος Ανταμ Γουάρντ, 27 ετών πυροβολήθηκαν εξ επαφής από τον δράστη την ώρα που μετέδιδαν το ρεπορτάζ από τη Μπριτζγουότερ Πλάζα του Μπέντφορντ Κάουντι.

 

Ο δράστης που πλησίασε τα θύματα, καταγράφοντας κάθε του κίνηση με την κάμερα που έφερε πάνω του, άνοιξε πυρ με τα θύματα να μην έχουν το περιθώριο να αντιδράσουν.

 
 

Μετά την δολοφονική επίθεση ο Vester Lee Flanagan ξέφυγε από το σημείο, όπου έλαβε χώρα η αιματηρή επίθεση, με το αυτοκίνητο του που βρισκόταν παρκαρισμένο έξω από το κτίριο και με αστυνομικούς να τον καταδιώκουν. Αργότερα κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο, ίσως προσπαθώντας να δραπετεύσει από την πολιτεία, ωστόσο οι αρχές του αεροδρομίου είχαν ενημερωθεί με αποτέλεσμα να το σκάσει από εκεί με ένα άλλο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει νωρίτερα εκείνο τον μήνα.

Οι αρχές της Βιρτζίνια κατάφεραν να εντοπίσουν το αυτοκίνητο και να εξαπολύσουν ανθρωποκυνηγητό, με τον δράστη να αρνείται να παραδοθεί. Ωστόσο αφού διένυσε μερικά χιλιόμετρα σταμάτησε το αυτοκίνητό του στην άκρη του δρόμου και μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικοί είχε αυτοπυροβοληθεί.

 

Στην επίσημη ανακοίνωση του οι αρχές αναφέρουν ότι όταν κατάφεραν να προσεγγίσουν το όχημα ο δράστης έφερε ένα τραύμα από πυροβολισμό και υποθέτουν ότι διέπραξε αυτοκτονία.

 

Παράλληλα, οι έρευνες της αστυνομίας για τα κίνητρα του δράστη συνεχίζονται, ενώ δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για το τι τον οδήγησε στην αποτρόπαιη πράξη του. Ο ίδιος πάντως ίσως είχε δώσει την εξήγηση  μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμού στο twitter λέγοντας πως τα θύματα είχαν κάνει στο παρελθόν ρατσιστικά σχόλια εις βάρος του, καθώς ήταν έγχρωμος ομοφυλόφιλος.

 

Ενώ,  στην ανάρτησή του ο Flanagan επισημαίνει ότι είχε εκφράσει επίσημα παράπονα στους εργοδότες του για ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος του, χωρίς ωστόσο να ληφθούν σοβαρά οι ισχυρισμοί του και χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση. Ο Flanagan είχε απολυθεί πριν 2 χρόνια από το κανάλι και σύμφωνα με πληροφορίες είχε χρειαστεί η συνδρομή ανδρών της ασφάλειας για να τον απομακρύνουν, καθώς είχε αρνηθεί να φύγει.

“Παρόλο που είχε αποχωρήσει πριν από δυο χρόνια από το κανάλι διατηρούσε στενές επαφές με τους περισσότερους από τους εργαζομένους σε αυτό”, δήλωσε ο διευθυντής του WDBJ7.

 

Ο δράστης λίγα λεπτά μετά την επίθεση δημοσίευσε στο Facebook και το Twitter το βίντεο της επίθεσης, στο οποίο φαίνεται καθαρά να πλησιάζει τα θύματα και να ανοίγει πυρ πρώτα κατά του κάμεραμαν και αργότερα κατά της δημοσιογράφου.

 

Την ίδια στιγμή, γνωστοποιείται ότι ο δράστης είχε επικοινωνήσει με τον αμερικανικό δίκτυο ABC στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πράξη του, αποστέλλοντας σε αυτό μανιφέστο. Στο συγκεκριμένο έγγραφο τονίζει πως ήθελε να πάρει εκδίκηση για τα θύματα της επίθεσης σε εκκλησία του Τσάρλεστον στις 17 Ιουλίου. Ενώ, αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από τους δολοφόνους διαφόρων επιθέσεων όπως ο Seung–Hui Cho, που είχε πραγματοποιήσει επίθεση στην Βιρτζίνια και είχε δολοφονήσει 32 ανθρώπους τον Απρίλιο του 2007.

 

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι τα όπλα βρίσκονταν νόμιμα στην κατοχή του και τα είχε προμηθευτεί για να πραγματοποιήσει την επίθεση. Η συγκεκριμένη αναφορά ήταν εκείνη που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στις ΗΠΑ σχετικά με τους νόμους περί οπλοκατοχής, με την κυβέρνηση Ομπάμα να ζητά από το Κογκρέσο να αλλάξει άμεσα την νομοθεσία.

(Πηγή: DailyMail, ABC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα