Δύο χρόνια από την επίθεση στο Charlie Hebdo

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου του 2015

Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι εναντίον του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo και του παντοπωλείου Hyper Cacher, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας για να αποτίνουν φόρο τιμής στους 17 νεκρούς, των οποίων ανέγνωσαν τα ονόματα.

«Βρέχει, κάνει κρύο, έχω βραχνιάσει, όμως ήρθα, διότι έπρεπε να είμαι εδώ» δήλωσε από την Πλατεία Δημοκρατίας στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ηλικιωμένη γυναίκα, που δεν έκρυβε την συγκίνησή της. Γνώριζε τον σκιτσογράφο Καμπί, έναν από τους νεκρούς, όταν εκείνος σχεδίαζε σε ένα αμφιθέατρο πανεπιστημίου τον Μάιο του 1968.

Η επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo (12 νεκροί, την 7η Ιανουαρίου του 2015) «προκάλεσε κάτι, υπήρξε το σημείο εκκίνησης όλων των γεγονότων που ακολούθησαν» συμπλήρωσε η γυναίκα, αναφερόμενη στο κύμα επιθέσεων που έχει συγκλονίσει την Γαλλία τα τελευταία 2 χρόνια.

Μία ημέρα μετά την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo από τα αδέλφια Κουασί, ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκότωσε έναν δημοτικό αστυνομικό στο Μοντρούζ, στα περίχωρα του Παρισιού. Την 9η Ιανουαρίου εκτέλεσε 4 άνδρες κατά την διάρκεια μιας ομηρίας σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, το Hyper Cacher.

Σήμερα στη βάση του αγάλματος που δεσπόζει στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ απλώθηκε ένας καμβάς γεμάτος από πολύχρωμες παλάμες, όπου δεκάδες άνθρωποι έγραψαν το δικό τους μήνυμα στη μνήμη των θυμάτων.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε η γαλλική Ένωση Θυμάτων της Τρομοκρατίας (AfVT).

«Δεν μπορούσαμε να μην βρισκόμαστε εδώ» είπε σε δημοσιογράφους ο Γκιγιόμ Ντενουά ντε Σεν Μαρ, γενικός διευθυντής της AfVT, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα «είμαι πάντα Charlie».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφοσύνη! Πότε επιτέλους θα κάνουμε αυτό το σύνθημα πράξη;

Γαλλία: Υπό έρευνα συγγενής ενός εκ των δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo

Charlie Hebdo: Απειλές για νέο χτύπημα μετά το εξώφυλλο με τους γυμνούς μουσουλμάνους

ADVERTISING

SHARE: