ΕΕ προς Ερντογάν: Κόψε τις απειλές

ΕΕ προς Ερντογάν: Κόψε τις απειλές
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Η ΕΕ καταδικάζει τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας μετά το επεισόδιο στα Ίμια

Αυστηρό μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αποφεύγει απειλές και ενέργειες κατά κρατών-μελών της ΕΕ στέλνει η ΕΕ, δια των εκπροσώπων της, με αφορμή τα όσα είπε μετά το επεισόδιο στα Ίμια.

Σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης, μέσω Twitter, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες έναντι κρατών-μελών, σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ.

Η Τουρκία πρέπει να «αποφύγει απειλές και ενέργειες κατά των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, στην ειρηνική επίλυση διαφορών και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας», δήλωσε χθες ο κ. Τουσκ.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε, εκτός απ’ τον κ. Τουσκ, και ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε, επίσης μέσω Twitter, σήμερα την Τουρκία «να σταματήσει τις επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου» και ζήτησε από την Άγκυρα «να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας ξεκινώντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή».

«Οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου ή οποιουδήποτε άλλου κράτους είναι απαράδεκτες», σημείωσε μέσω Twitter και ο κ. Ντολ. Επίσης, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να επιδιώξει ειρηνικούς διακανονισμούς και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας».

«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η ΕΕ θέλει έτσι να στείλει ένα μήνυμα προς τον Ερντογάν ενόψεις παρακολουθεί της συνάντησης του Τ με τους Ευρωπαίους επικεφαλής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα