Εγκαταλείφθηκε από τους πειρατές το μαλαισιανό πετρελαιοφόρο "Orkim Harmony"

Εγκαταλείφθηκε από τους πειρατές το μαλαισιανό πετρελαιοφόρο "Orkim Harmony"

Μετά από 8 ημέρες ομηρείας οι πειρατές που είχα καταλάβει το μαλαισιανό πετρελαιοφόρο "Orkim Harmony" αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν, με τις αρχές να απελευθερώνουν το προσωπικό

Πειρατές που είχαν καταλάβει ένα μαλαισιανό πετρελαιοφόρο, το "Orkim Harmony", στις 11 Ιουνίου, το εγκατέλειψαν σήμερα παίρνοντας μια βοηθητική βάρκα του πλοίου, σύμφωνα με το ναυτικό της Μαλαισίας και άλλους αξιωματούχους.

Το πετρελαιοφόρο κατευθύνεται πλέον με συνοδεία του ναυτικού της Μαλαισίας στο λιμάνι Κουαντάν της χώρας. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το προσωπικό των 22 ατόμων αφέθηκε ελεύθερο και είναι καλά στην υγεία του εκτός από ένα μέλος του πληρώματος που είναι ελαφριά τραυματισμένος.

Το πετρελαιοφόρο "Orkim Harmony" ακολουθούνταν για μέρες από ένα πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Μαλαισίας και έχει αλλάξει πορεία ανατολικά, προς το νησί Νατούνα της Ινδονησίας όπου αναμένεται να φτάσει αύριο (Σάββατο), είπαν το ναυτικό της Μαλαισίας και μέσα ενημέρωσης της χώρας σήμερα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Μπερνάμα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του υποναύαρχου Αζάρι Αμπντούλ Ρασίντ, ο οποίος είπε ότι οι πειρατές φέρουν πιστόλια και τσεκούρια και έχουν ζητήσει πλοίο για να διαφύγουν. Επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι το πλήρωμα των 22 είναι ασφαλές.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατάληψη πετρελαιοφόρου από πειρατές στη νοτιοανατολική Ασία αυτό το μήνα.

Το "Orkim Harmony", χωρητικότητας εκτοπίσματος 7.300 τόνων (DWT), καταλήφθηκε στις 11 Ιουνίου 30 ναυτικά μίλια περίπου από το μαλαισιανό λιμάνι Τανγιούνγκ Σεντίλι, φορτωμένο με περίπου 50.000 βαρέλια βενζίνης RON95, η οποία, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία της Μαλαισίας υπεύθυνη για την επιβολή θαλάσσιου νόμου (ΜΜΕΑ), ανήκει στην κρατική εταιρεία Petronas.

Οι πειρατές έβαψαν το πλοίο και άλλαξαν το όνομά του σε "Kim Harmon". Σύμφωνα με τον ναύαρχο Αμπντούλ Αζίζ Τζάφαρ, αρχηγού του ναυτικού στόλου, υπάρχουν στο πλοίο τουλάχιστον οκτώ πειρατές.

Στις 4 Ιουνίου άλλο ένα πετρελαιοφόρο της ίδιας εταιρείας, το "Orkim Victory", χωρητικότητας 7.100 τόνων (DWT), καταλήφθηκε από πειρατές στην ίδια περιοχή και με το ίδιο δρομολόγιο. Οι πειρατές το εγκατέλειψαν αφού είχαν αντλήσει περίπου 770 τόνους (6.000 βαρέλια) ντίζελ.

Αυτή τη φορά όμως θα είναι παρακινδυνευμένο να αντλήσουν τη βενζίνη χωρίς να γίνει ανάφλεξη και γι' αυτό μάλλον ψάχνουν για τις σωστές εγκαταστάσεις να κάνουν μεταφορά από πλοίο σε πλοίο, σύμφωνα με την ΜΜΕΑ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: