Ειδομένη: Σκοπιανοί αστυνομικοί αναγκάζουν τους πρόσφυγες να φύγουν από το Χαμηλό

default image

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν τους περισσότερους πρόσφυγες. Ανοιχτό το αν θα δεχθεί η Ελλάδα επανεισδοχή

Εκατοντάδες πρόσφυγες/μετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, εκτός καταυλισμού της Ειδομένης παραμένοντας στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της πΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός προσφύγων που εισήλθαν στην ΠΓΔΜ

Αδιευκρίνιστος παραμένει, για την ώρα, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν χθες στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα. Επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους πάνω 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν χθες μαζικά στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (μεταξύ του ελληνικού χωριού Χαμηλό και του χωριού Μόιν στην ΠΓΔΜ).

Υπενθυμίζεται, ότι την Καθαρά Δευτέρα μοιράστηκε στην Ειδομένη, αγνώστου προέλευσης φυλλάδιο, με πληροφορίες γραμμένες στα αραβικά, που “ξεσήκωσε” τους πρόσφυγες και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, πέρασαν στο Χαμηλό.

Κυρίτσης: Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών

Αν υπάρξει αίτημα από την πΓΔΜ για επανεισδοχή τους, θα την εξετάσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης- Αραβόφωνη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, για την ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών

«Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών. Αν υπάρξει αίτημα από την πΓΔΜ για επανεισδοχή τους, θα την εξετάσουμε», δήλωσε o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα βρισκόταν πίσω από την απόφαση των μεταναστών για την είσοδό τους στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες».

«Το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χειμάρρους δεν είναι καλή, ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι στη Γευγελή» είπε ενώ συμπλήρωσε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναλάβουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αναλογικά. Για την φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη, σημείωσε: «Θεωρείτε ότι μάς περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα; Προτεραιότητά μας είναι να μεταφερθούν σε κέντρα οργανωμένης φιλοξενίας».

O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν τη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.

Drone footage shows refugees crossing river in Greece

People form a human chain across a river in Greece as more than 3,000 migrants and refugees attempt to make it to Macedonia.

Posted by
Channel 4 News on Monday, 14 March 2016

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα