Είναι επίσημο: Εκτός πολιτικής σκηνής ο Ντάισελμπλουμ

Είναι επίσημο: Εκτός πολιτικής σκηνής ο Ντάισελμπλουμ
Συνεδρίαση του Eurogroup στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του στην Ολλανδία, ο πρόεδρος του Eurogroup αποχαιρετά την ενεργό δράση

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Στις Βρυξέλλες, μόνο καλά λόγια του επιφυλάσσουν για τον τρόπο που προήδρευσε στο Eurogroup, «γεφυρώνοντας διαφορές» και επιμένοντας να βρίσκει «λύσεις στα προβλήματα».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι αποχωρεί από την ολλανδική πολιτική σκηνή σε περίπου δύο εβδομάδες, όταν δηλαδή θα αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση. Το κόμμα του, το Σοσιαλδημοκρατικό της Ολλανδίας -ναι, παρά τα όσα λέγονται στην Ελλάδα, είναι σοσιαλδημοκράτης ο Γ. Ντάισελμπλουμ- κατακρημνίσθηκε στις τελευταίες εκλογές, κατρακυλώντας από τις 38 στις 9 έδρες. Ύστερα από αυτό, ο ίδιος δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών.

Όμως, θα παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup. Η θητεία του λήγει στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά όπως ανακοίνωσε από το τελευταίο EG στο Λουξεμβούργο, ο αντικαταστάτης του θα αναδειχθεί τον Δεκέμβριο. Οπότε, θα παραμείνει στη θέση του έως τα μέσα Ιανουαρίου. Στην ερώτηση αν θα συνεχίσει να πληρώνεται ως πρόεδρος του EG, ο ίδιος απάντησε ότι παραμένει βουλευτής της ολλανδικής Βουλής και δεν θέλησε να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ξεκαθάρισε πάντως ότι έχει μιλήσει με τα κόμματα της νέας κυβέρνησης στη χώρα του, χωρίς να θέλει να επιβεβαιώσει –για να μη μιλήσει εκ μέρους τους- ότι έχει την στήριξή τους.

 «Αποχωρώ από την ολλανδική πολιτική. Δεν είναι εύκολο», αναφέρει σε επιστολή του ο Γ. Ντάισελμπλουμ που θα παραδώσει την έδρα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση. Στην επιστολή αναφέρει ότι δεν διαθέτει πλέον τη δυναμική που απαιτείται για να παραμείνει στο κοινοβούλιο ως μέλος του κόμματος των Εργατικών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σημειώνει επίσης ότι οι «Εργατικοί στις τελευταίες εκλογές πλήρωσαν το τίμημα των σκληρών μέτρων λιτότητας που ο ίδιος πέρασε για να βοηθήσει την ολλανδική οικονομία να ανακάμψει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα