Έιντε για Κυπριακό: Τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν

Η λύση για το Κυπριακό είναι στη σφαίρα του εφικτού, αν υπάρχει αρκετή θέληση και δημιουργικότητα για να σκεφτόμαστε εκτός του πλαισίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Τι ανέφερε ο Κυπριανού

Το κλίμα ανάμεσα στην κυπριακή και την τουρκική πλευρά δεν είναι το ιδανικό αυτή τη στιγμή δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι με αρκετή δουλειά μπορεί να καταστεί δυνατή μια νέα διάσκεψη

Μετά από συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο κ. Έιντε εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η λύση είναι στη σφαίρα του εφικτού, αν υπάρχει αρκετή θέληση και δημιουργικότητα για να σκεφτόμαστε εκτός του πλαισίου και να δώσουμε νέες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και απαντήσεις σε νέα ερωτήματα".

Υποθέτω ότι θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, διότι το αποφασίσαμε ήδη, αλλά φυσικά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα της διάσκεψης και το τι ακριβώς θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων «δεν είναι το βέλτιστο τώρα και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους, διότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έγινε μέχρι στιγμής στη διαδικασία, οι ηγέτες χρειάζονται τη στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να διανύσουν την τελευταία απόσταση». Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η τελευταία απόσταση είναι η πιο δύσκολη.

Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει την Πέμπτη νέα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Κυπριανού: Οι διαπραγματεύσεις είναι σε οριακό σημείο

Την εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένη, την οποία διατύπωσε τη Δευτέρα μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ανέπτυξε σε ξένους πρέσβεις ο γ. γ. του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, ο οποίος επεσήμανε ότι «εάν δεν γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να υπάρξει αδιέξοδο».

Σε αυτό το οριακό σημείο, τόνισε ο κ. Κυπριανού, δεν έχει νόημα να συζητούνται όλα τα εκκρεμούντα θέματα, αλλά στοχευμένα και μέχρι την επόμενη φάση της διάσκεψης για την Κύπρο, οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στα βασικά ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού, από την επίλυση των οποίων θα επηρεασθεί θετικά και η διάσκεψη.

Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά αφήνει το εδαφικό για το τέλος, το ίδιο πράττει και η ελληνοκυπριακή πλευρά με το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας ή και αντιστρόφως. Σημασία, είπε, δεν έχει ποιος άρχισε αυτή την τακτική, αλλά το που αυτή οδηγεί, έχοντας ιδιαίτερα υπόψη και την τουρκική στάση στο θέμα της ασφάλειας. Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ήδη η 'Αγκυρα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να πει την τελευταία της λέξη στο ζήτημα της ασφάλειας, εάν προηγουμένως δεν δει πώς θα επιλυθούν τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής της τουρκοκυπριακής πλευράς στα ομοσπονδιακά όργανα και αποφάσεις, καθώς και στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Κύπρος Δούρειος Ίππος της Τουρκίας για την ΕΕ;

Επιστολή Αναστασιάδη σε ΕΕ: Αντιδράστε για τις απαιτήσεις της Άγκυρας

ADVERTISING

SHARE: