Είσαι μη καπνιστής; Αυτή η εταιρεία σου δίνει... 'μπόνους' έξι ημέρες άδεια

Είσαι μη καπνιστής; Αυτή η εταιρεία σου δίνει... 'μπόνους' έξι ημέρες άδεια

Με επιπλέον άδεια πριμοδοτεί τους υπαλλήλους της που δεν καπνίζουν ιαπωνική εταιρεία, προκειμένου να "ισοφαρίσουν" τα διαλείμματα για τσιγάρο των καπνιστών συναδέλφων τους

Είναι γνωστό ότι το τσιγάρο προκαλεί συχνά προστριβές στους χώρους εργασίας, που στην πλειοψηφία τους σχετίζονται με θέματα υγείας και τα δικαιώματα των μη καπνιστών. Όμως, οι πάντα "πολιτικά ορθοί" Ιάπωνες αυτή τη φορά... ξεπέρασαν τον εαυτό τους, βάζοντας στο "στόχαστρο" το χρόνο για το τσιγάρο των εργαζομένων.

Η εταιρεία μάρκετινγκ Piala, που εδρεύει στο Τόκιο, αφού δέχθηκε παράπονα μη καπνιστών εργαζομένων που ισχυρίζονται ότι δουλεύουν περισσότερο από τους καπνιστές συναδέλφους τους λόγω των διαλειμμάτων που κάνουν οι τελευταίοι για τσιγάρο, αποφάσισε να λάβει ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο στα εργασιακά χρονικά. Κάθε μη καπνιστής εργαζόμενος θα δικαιούται έξι ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο σε σχέση με τους καπνιστές εργαζόμενους.

Το αμφιλεγόμενο μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται ήδη από το Σεπτέμβριο και εξυπακούεται ότι πολλοί μη καπνιστές εργαζόμενοι έσπευσαν ήδη να κάνουν χρήση του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, όλα ξεκίνησαν όταν ένας μη καπνιστής εργαζόμενος απέστειλε e-mail στη διεύθυνηση υποστηρίζοντας ότι τα διαλείμματα για τσιγάρο προκαλούν πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Piala, Τακάο Ασούκα, συμμερίστηκε αυτή την άποψη, αποφασίζοντας ότι οι μη καπνιστές θα "επιβραβεύνται" με επιπλέον άδεια. Όπως είπε μιλώντας στην Telegraph, στόχος του είναι να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, καθότι και ο ίδιος αντικαπνιστής.

Τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στον 29ο όροφο ουρανοξύστη και το μόνο μέρος που επιτρέπεται το κάπνισμα είναι στο ισόγειο. Γεγονός που σημαίνει ότι το κάθε διάλειμμα για τσιγάρο ανέρχεται περίπου στο ένα τέταρτο. Στους δύο μήνες εφαρμογής του μέτρου, τριάντα από τους 120 εργαζόμενους της Piala έκαναν ήδη χρήση της έξτρα άδειας, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου που πήρες το μέτρο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, τέσσερις από τους εγαζόμενους αποφάσισαν χάρη στο μέτρο να κόψουν το κάπνισμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι Ιάπωνες είναι από τους πλέον "θεριακλήδες" καπνιστές στον πλανήτη, καθώς υπολογίζεται ότι υο 21,7% των ενηλίκων καπνίζει, με το ποσοστό να είναι σημαντικά υψηλότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η ιαπωνική κυβέρνησης, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, προωθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά μέτρα για τον περιορισιμό του καπνίσματος. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, οι επικριτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση δημιουργεί επιπλέον διακρίσεις στους χώρους εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Από το καπνιστό μας περιβάλλον σε ένα smoke free κόσμο

ADVERTISING

SHARE: