Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δαμασκό

default image

Σκληρές μάχες στη Δαμασκό. Σε δύσκολη θέση το καθεστώς Άσαντ. Εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τρομαγμένοι την πόλη

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη κοντά την έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της Δαμασκού, όταν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος, οι οποίες έχουν αναπτύξει τεθωρακισμένα άρματα και έχουν πολλαπλασιάσει τα οδοφράγματα στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας, έγινε γνωστό από ακτιβιστές και κατοίκους.

Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στην περιοχή Ιχλας, κοντά στην έδρα του Υπουργικού Συμβουλίου και στην Πανεπιστημιούπολη της Δαμασκού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις ζώνες των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη στιγμή που οι στρατός καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές των μαχών.

“Οι ακραίας σφοδρότητας συγκρούσεις αυτές θα συνεχισθούν τις προσεχείς 48 ώρες για να εκκαθαριστεί η Δαμασκός από τους τρομοκράτες πριν από την έναρξη του ραμαζανιού”, δήλωσε πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.

“Μέχρι στιγμής, ο στρατός επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις τους αυτές, αλλά μετά την επίθεση, είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στην κατοχή του για να τελειώνει με τους τρομοκράτες», πρόσθεσε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι «ο στρατός ζήτησε από τον πληθυσμό να απομακρυνθεί από τις ζώνες των μαχών, την ώρα που οι τρομοκράτες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τους κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες”.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για την έξοδο εκατοντάδων ανθρώπων από ορισμένες συνοικίες.

Στο Μαζέ, εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή που βρίσκεται στην περιφέρεια του πλούσιου αυτού προαστίου και κατευθύνονται προς το εσωτερικό, “από τον φόβο μεγάλης κλίμακας επιχείρησης των τακτικών συριακών δυνάμεων”.

Κάτοικοι εγκαταλείπουν επίσης τη συνοικία Τανταμούν και τον παλαιστινιακό καταυλισμό του Γιαρμούκ, στον νότιο τομέα της Δαμασκού.

Ορκίστηκε ο νέος υπουργός Άμυνας

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας Φάχαντ Τζάσεμ αλ Φράιτζ ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση από χθες, μετά τη βομβιστική επίθεση στην οποία βρήκαν το θάνατο τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του μηχανισμού ασφαλείας του.

Η τηλεόραση δεν μετέδωσε βιντεοσκοπημένο υλικό ή εικόνες από την ορκωμοσία του υπουργού, ούτε ανέφερε πού έγινε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα