Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για τη μετεγκατάσταση προσφύγων
A Syrian family who fled the battle between U.S.-backed Syrian Democratic Forces (SDF) and the Islamic State militants from Raqqa city, arrive at a refugee camp, in Ain Issa town, northeast Syria, Monday, July 24, 2017. The U.S. military is supporting local Syrian forces in a campaign to drive IS from Raqqa. (AP Photo/Hussein Malla) AP

Από τους συνολικά 160.000 που προέβλεπε η συμφωνία του 2015 μόλις 47.905 θέσεις έχουν δεσμευθεί επισήμως από τα κράτη μέλη της ΕΕ

Νέα έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν άμεσα στη μετεγκατάσταση όλων των αιτούντων άσυλο που εμπίπτουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ και να συνεχίσουν το πρόγραμμα πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό των δύο ετών, απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Αν και ο αρχικός στόχος του προγράμματος μετεγκατάστασης έχει μόνο μερικώς επιτευχθεί, με τη μετεγκατάσταση 29.144 αιτούντων άσυλο μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας. Έχει βοηθήσει στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ελλάδα, έχει συμβάλει εν μέρει στον μετριασμό της πίεσης που δέχεται η Ιταλία και έχει βελτιώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων που αναζητούν προστασία. «Ελπίζουμε ότι η σημαντική αυτή κίνηση αλληλεγγύης μπορεί να συνεχιστεί και μετά την προθεσμία της 26ης Σεπτεμβρίου», είπε η Pascale Moreau, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.

«Μέχρι να υιοθετηθεί η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και να θεσμοθετηθεί ένα πιο μόνιμο μοντέλο, παραμένει ιδιαίτερα σημαντική η ανάγκη να υπάρχουν μηχανισμοί διαμοιρασμού των ευθυνών», είπε. «Η Υ.Α. επικροτεί τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αλληλεγγύη και μάλιστα πιο ενισχυμένη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν θέσεις για όσο διάστημα υπάρχουν υποψήφιοι για μετεγκατάσταση που πληρούν τα κριτήρια», δήλωσε η κα. Moreau.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο οι αιτούντες άσυλο, οι εθνικότητες των οποίων έχουν μέσο ποσοστό αναγνώρισης 75% και άνω σε επίπεδο Ε.Ε., θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση. Η Υ.Α. έχει απευθύνει ξανά έκκληση για αναθεώρηση των κριτηρίων αυτών και για μείωση του ορίου. Η συνέχιση του προγράμματος θα επέτρεπε σε περισσότερους ανθρώπους που πιθανότατα χρήζουν διεθνούς προστασίας να συμπεριληφθούν κι αυτοί.

Η γρήγορη μετεγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας καταγραφής και μεταφοράς των υποψηφίων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά, που μερικές φορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε κακές συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα διετές σχέδιο για τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση στις χώρες πρώτης γραμμής. Ωστόσο, έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2017, περίπου 47.905 θέσεις είχαν δεσμευθεί επισήμως από τα κράτη μέλη. Σε αυτές περιλαμβάνονται 20.066 αιτούντες άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και 9.078 από την Ιταλία. Η Υ.Α. θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα