Εκλογές ΗΠΑ: Ανακαταμέτρηση ψήφων στο Ουισκόνσιν

default image

Το Ουισκόνσιν θα προχωρήσει σε ανακαταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές μετά το αίτημα της Τζιλ Στάιν

Η πρώην ανεξάρτητη υποψήφια για τον Λευκό Οίκο, η οικολόγος Τζιλ Στάιν, υπέβαλε και επίσημα χθες το αίτημα για την ανακαταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές στην αμερικανική Πολιτεία του Ουισκόνσιν, μια διαδικασία που σύμφωνα με την ίδια θα αρχίσει «την επόμενη εβδομάδα».

Η Τζιλ Στάιν σκοπεύει επίσης να ζητήσει ανακαταμέτρηση των ψήφων στις Πολιτείες της Πενσιλβάνιας και του Μίσιγκαν, όπου κέρδισε οριακά ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, την 8η Νοεμβρίου.

Η εκλογική επιτροπή του Ουισκόνσιν, στις βόρειες ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι «προετοιμάζεται για την ανακαταμέτρηση των ψήφων», συμμορφούμενη προς το αίτημα της πρώην υποψήφιας του κόμματος των Πρασίνων.

Η Στάιν διαβεβαίωσε χθες σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι η διαδικασία «θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα». Από την πλευρά της η εκλογική επιτροπή διευκρίνισε πως η ανακαταμέτρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 13η Δεκεμβρίου το αργότερο.

Ακόμη, η επιτροπή ανέφερε ότι ακόμη υπολογίζει το ποσό που το κόμμα των οικολόγων θα πρέπει να καταβάλει για την κάλυψη του κόστους της διαδικασίας.

Η πρώην υποψήφια διαβεβαίωσε χθες το πρωί μέσω του ιστοτόπου της ότι έχει συγκεντρώσει από συνεισφορές πάνω από 4,8 εκατομμύρια δολάρια, από τα 7 εκατομμύρια που πιστεύεται ότι θα χρειαστεί για να καλυφθεί το κόστος της ανακαταμέτρησης των ψήφων σε αυτές τις τρεις Πολιτείες-κλειδιά.

«Αφού ολοκληρώσαμε τη συγκέντρωση πόρων για την ανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν (…) και στην Πενσιλβάνια (…) θα επικεντρωθούμε στη συγκέντρωση των χρημάτων για την ανακαταμέτρηση στο Μίσιγκαν», όπου το απαραίτητο ποσό θα πρέπει να έχει συγκεντρωθεί μέχρι την Τετάρτη, ανέφερε η Στάιν στον ιστότοπό της.

Συνεργάτες της Στάιν εξηγούν ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να «χυθεί φως» στο γεγονός ότι «το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι ελάχιστα αξιόπιστο».

Σύμφωνα με την πρώην υποψήφια των Πρασίνων για την προεδρία, ειδικοί σε εκλογικά ζητήματα κατέγραψαν στις τρεις Πολιτείες αυτές «”στατιστικές ανωμαλίες” οι οποίες εγείρουν ανησυχίες».

Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτημάτων στην Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν εκπνέουν τη Δευτέρα και την Τετάρτη αντίστοιχα.

Αν και η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Στάιν αυτή την εβδομάδα δημιούργησε ελπίδες σε ορισμένους απογοητευμένους υποστηρικτές της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, οι πιθανότητες οι ανακαταμετρήσεις αυτές να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θεωρούνται ελάχιστες.

Κάποιοι Δημοκρατικοί αμφισβητούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καθώς παρότι η Κλίντον έλαβε δύο εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ, ο μεγιστάνας των ακινήτων κέρδισε με άνεση τις εκλογές καθώς συγκέντρωσε πολλούς περισσότερους από τους 270 εκλέκτορες που χρειαζόταν.

Συνολικά, ο Τραμπ εξασφάλισε 290 εκλέκτορες έναντι 232 της Κλίντον, η οποία ουδέποτε αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.

Η Κλίντον έχασε στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) με διαφορά 27.000 ψήφων και στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) με διαφορά 60.000 ψήφων. Στο Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες) η διαφορά ήταν μόλις 10.704 ψήφοι, σύμφωνα με τα–όχι ακόμη τελικά–αποτελέσματα.

Ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN εάν προσπαθεί να ακυρώσει τη νίκη του Τραμπ, η Στάιν απάντησε «κατηγορηματικά όχι», διαβεβαιώνοντας ότι δεν υποστηρίζει την Κλίντον. Η πρώην υποψήφια των Πρασίνων έλαβε περίπου το 1% των ψήφων σε εθνική κλίμακα.

Ένας εκπρόσωπος του Τραμπ απέφυγε να σχολιάσει την πρωτοβουλία της Στάιν. Η Κλίντον επίσης έχει αποφύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις κινήσεις της υποψήφιας των οικολόγων.

Σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter προχθές Πέμπτη, μια σύμβουλος του Τραμπ, η Κέλιαν Κόνγουεϊ, επικαλούμενη ένα άρθρο της εφημερίδας New York Times, αναφέρθηκε χλευαστικά σε υποστηρικτές της Κλίντον που «αδυνατούν να δεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα