Εκλογές ΗΠΑ: Κι όμως η Κλίντον ήρθε πρώτη σε ψήφους

default image

Το αλλόκοτο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, στο οποίο αναδεικνύεται ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού (με απειροελάχιστο προβάδισμα) ψήφισε Χίλαρι Κλίντον. Στα δύο η Αμερική μετά τις εκλογές

Με καταμετρημένο το 99%, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, δείχνει άλλο ένα παράδοξο. Η Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε μεγαλύτερο ποσοστό λαϊκής ψήφου από τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπμ, που τελικά αναδείχθηκε νικητής. Έχουμε μιλήσει ξανά στο NEWS 247 για το ιδιαίτερο σύστημα των ΗΠΑ, κατά το οποίο η γνώμη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων ίσως να μην αντιστοιχεί με τον νικητή των εκλογών.

 

Πιο συγκεκριμένα η Χίλαρι Κλίντον εξασφαλίζει ποσοστό 47,66% και 59.814.018 ψήφους, έναντι 47,5% για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και 59.611.678 ψήφους. Φυσικά η απόσταση είναι απειροελάχιστη, αν αναλογιστεί κανείς πως από τα 120εκατ. των ψηφοφόρων, οι δύο βασικοί υποψήφιοι βρέθηκαν με διαφορά 200χιλ ψήφων.

 

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ίσως το μόνο στο οποίο έπεσαν μέσα οι δημοσκόποι, αφού την τελευταία εβδομάδα έδιναν πρόβλεψη πέριξ του 46-48% και για τους δύο υποψηφίους και πολλές φορές με διαφορά που ενέπιπτε στο όριο του στατιστικού λάθους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αποτέλεσμα δείχνει τον απόλυτο διχασμό, σε μια κοινωνία που έτσι κι αλλιώς πορευόταν με μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Η ξεκάθαρη στήριξη της Δυτική Ακτής στους Δημοκρατικούς, οι Πολιτείες του “κέντρου” που παραδοσιακά έγερναν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και οι εργατικές περιοχές που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους προοδευτικούς πολιτικούς, είναι μερικά από τα πρώτα ευρήματα αυτών των εκλογών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα στην Αμερική κρίνεται κυριολεκτικά στο νήμα, σε ό, τι αφορά την ψήφο του λαού. Είναι όμως ίσως η πρώτη φορά, που επικρατεί ένα “κίνημα”, όπως το χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, που βασίστηκε στη ρητορική των αντιθέσεων, της φυλετικής και της θρησκευτικής διάκρισης, της διαφοροποίησης ακόμη και με βάση το φύλο. Μένει να δούμε πώς μπορεί αυτό να εξελιχθεί, πέραν από το πολιτικό τοπίο και κοινωνικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα