Εκλογές ΠΓΔΜ: Με μικρή διαφορά προηγείται ο Γκρούεφσκι

Εκλογές ΠΓΔΜ: Με μικρή διαφορά προηγείται ο Γκρούεφσκι

Μπροστά το εθνικιστικό κόμμα των κεντροδεξιών του Γκρουέφσκι, αφήνοντας πίσω -με μικρή διαφορά- τους τους σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ. Έχει καταμετρηθεί το 98% των ψήφων

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών οι ηγεσίες των δύο μεγάλων αντίπαλων κομματικών συνασπισμών στην ΠΓΔΜ, μολονότι η διαφορά, με καταμετρημένα ψηφοδέλτια στο 98,10% των εκλογικών τμημάτων, ανέρχεται μόλις στις 15.351 ψήφους.

Τόσο ο ηγέτης του κεντροδεξιού (VMRO-DPMNE) που προηγείται με ποσοστό 37,94% (444.001ψήφοι) Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο Ζόραν Ζάεφ, επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SDSM) που ακολουθεί με ποσοστό 36,63%(428.650 ψήφοι) δηλώνουν -μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων- νικητές και πανηγυρίζουν.

« Ήταν μία δύσκολη μάχη, γιατί είχαμε πολλούς απέναντί μας και γι' αυτό η νίκη μας έχει ιδιαίτερο βάρος και σημασία», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης έκανε λόγο για «ιστορικό αποτέλεσμα και νίκη του SDSM» και μάλιστα εκτίμησε ότι το κόμμα του θα κερδίσει μία έδρα περισσότερη από το VMRO. «Το καθεστώς έπεσε, από σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας», είπε ο Ζάεφ.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, που συγκέντρωσε ποσοστό 7,33%(85.756 ψήφοι).

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημες ή ανεπίσημες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών που κερδίζει κάθε κόμμα, γεγονός που αναμένεται με ενδιαφέρον λόγω και της μικρής διαφοράς ψήφων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: