Εκλογές στη Γερμανία δείχνει και η Μέρκελ

German Chancellor and Chairwoman of the Christian Democratic Union party (CDU), Angela Merkel, delivers a speech during an election campaign rally in Regensburg, Germany, Monday, Sept. 18, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader)
German Chancellor and Chairwoman of the Christian Democratic Union party (CDU), Angela Merkel, delivers a speech during an election campaign rally in Regensburg, Germany, Monday, Sept. 18, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

"Προτιμώ νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας" δήλωσε η σιδηρά κυρία της Γερμανίας μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης και την άρνηση του Μάρτιν Σουλτς για δημιουργία μεγάλου συνασπισμού

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Γερμανία δια στόματος Άγκελα Μέρκελ που δήλωσε στην τηλεόραση του ARD πως η καλύτερη λύση μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να ηγηθεί κυβέρνηση μειοψηφίας.

"Ο δρόμος της κυβέρνησης μειοψηφίας πρέπει να γίνει αντικείμενο πολύ εντατικής σκέψης. Είμαι πολύ επιφυλακτική. Δεν είχα σχεδιάσει κάτι τέτοιο, δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Έτσι ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πιο δύσκολος από ό,τι θα θέλαμε, αλλά καθιστά εφικτή μια σταθερή φάση κατά την οποία θα μπορούσαμε να θέσουμε νέες κατευθυνσεις—το πώς, θα το αποφασίσει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος" δήλωσε η Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν τρία σενάρια:

Το πρώτο θα ήταν να αλλάξει στάση η SPD και να πει ja σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.Το δεύτερο σενάριο θα ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέρκελ μόνο με τους Φιλελεύθερους ή τους Πράσινους. Ήδη οι Φιλελεύθεροι σύμφωνα με τη Bild έχουν δηλώσει ότι θα στήριζαν κυβέρνηση μειοψηφίας με τη Μέρκελ, αλλά χωρίς τους Πράσινους, με τους οποίους είχαν θεμελιώδεις διαφορές ειδικά στο προσφυγικό. Με αυτή τη σύνθεση του Bundestag όμως θα ήταν πολύ δυσλειτουργικό. Το τρίτο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές. Ήδη από νωρίς το μεσημέρι ο Jürgen Trittin των Πράσινων προέβλεψε πρόωρες εκλογές το Πάσχα.

Ήδη το κόμμα της SPD ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της ηγεσίας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου δεν επιτρέπει στους Σοσιαλδημοκράτες να μπουν σε συζήτηση μεγάλου συνασπισμού. "Δεν είμαστε δατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τους Χριστιανοδημοκράτες. Δεν φοβόμαστε νέες εκλογές" δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς πριν λίγη ώρα, κατηγορώντας CDU/CSU, FDP και Πράσινους ότι οδήγησαν τη χώρα σε μία δύσκολη κατάσταση.

Καθώς η SPD απορρίπτει συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό, η Μέρκελ επομένως δεν επιθυμεί να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας και ως εκ τούτου ο εκλογικός κύβος ερρίφθη και απο΄την καγκελάριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μέρκελ

ADVERTISING

SHARE: