Εκλογές στην Αυστρία: Φλερτάρει με την εξουσία η ακροδεξιά

Εκλογές στην Αυστρία: Φλερτάρει με την εξουσία η ακροδεξιά
Foreign Minister Sebastian Kurz, head of Austrian People's Party, gives an interview in Vienna, Austria, Sunday, Oct. 15, 2017, after the closing of the polling stations for the Austrian national elections. (AP Photo/Kerstin Joensson) AP

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ανακοινώνει πως θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των εκλογών τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς χωρίς να αποκλείει συνασπισμό ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων

Την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των σημερινών πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς — εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα — ανακοίνωσε σε αποψινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Το εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση — που θα του υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της — να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

Στην νέα εκτίμηση στις 20.00 ώρα Ελλάδας, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,9 %, πίσω από το πρώτο Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 31,6%, αλλά μπροστά από το Κόμμα των Ελευθέρων (26%).

 

Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 7,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό διατηρεί ακριβώς το ποσοστό του από τις τελευταίες εκλογές, αλλά είναι πλέον δεύτερο σε δύναμη, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων αυξάνει τη δύναμή του κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2% (+0,2 %), ενώ ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η “Λίστα Πιλτς” του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Δικαίωμα του προέδρου το ‘Οχι’ σε υπουργικά αξιώματα

Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, “αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο”.

Ο πρώην καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος διετέλεσε επί ένδεκα χρόνια στο παρελθόν αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων, από τους οποίους υποστηρίχθηκε πέρυσι η υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία, εξέφρασε τη λύπη του για το άσχημο αποτέλεσμα του κόμματος αυτού, το οποίο, στη βάση του προσωρινού αποτελέσματος δεν εξασφαλίζει την είσοδό του στη νέα Βουλή.

Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη

Συγχαρητήρια στο νικητή των αυστριακών εκλογών έδωσε με ανάρτηση στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Συγχαρητήρια στον @sebastiankurz για τη μεγάλη νίκη στις αυστριακές εκλογές. #AustrianElection”, έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Kerstin Joensson)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα