Εκλογές στην Τουρκία: Λαϊκισμός και χορός λίγες ώρες πριν τις κάλπες

Εκλογές στην Τουρκία: Λαϊκισμός και χορός λίγες ώρες πριν τις κάλπες
Υποστηρικτές του Μουχαρέμ Ιντζέ στην προεκλογική ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη AP

Δύο εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες συγκέντρωσε ο ηγέτης του CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση την ώρα που ο Ερντογάν "όργωνε" για τις τελευταίες του ομιλίες την Πόλη.

Με δυο πατάτες  στο χέρι, καρφωμένες σε μια μικρή σούβλα, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ολοκλήρωσε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στο Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης με τρόπο γκροτέσκο και με γενναίες δόσεις λαϊκισμού – συστατικά δημοφιλέστατα στην Τουρκία – την τελευταία ομιλία του, ενώπιον 2 περίπου εκατομμυρίων πολιτών. Ακόμη ένας θρίαμβος μετά την ομιλία στη Σμύρνη, παρόλο που το CHP ανακοίνωσε ότι σήμερα  συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια κόσμο.

Οι… πατάτες αποτέλεσαν σοβαρό εργαλείο στην αντιερντογανική ρητορική, των  περισσότερων υποψήφιων, μιας και η τιμή της έχει φτάσει στα ύψη.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ με δύο πατάτες ανά χείρας στην προεκλογική του συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη AP

 

Ο αριθμός των συγκεντρωμένων αποκτά διαφορετική διάσταση καθώς ο Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει το μάξιμουμ 500 χιλιάδες κόσμο σε ομιλίες του στην ίδια πόλη, την οποία επίσης “όργωσε” το Σάββατο για τις τελευταίες συγκεντρώσεις του ΑΚP.

Στα πλήθη που συνέρρεαν με όλα τα μέσα, ακόμη και με πούλμαν, στο Μάλτεπε,  για το μεγάλο ράλυ (έτσι ονομάζονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις στη χώρα) έβλεπες να  συνυπάρχουν δίπλα δίπλα φανέλες των τριών μεγάλων ομάδων της Κωνσταντινούπολης Φερνέρμπαχτσέ, Γαλατασαράι και Μπεσικτάς και μπλουζάκια με τον Κεμάλ.

Ο ηγέτης του CHP Μουχαρέμ Ιντζέ AP

 

Φτάνοντας στο Μπέγιογλου με καραβάκι, για τη μετάβαση στο Μάλτεπε,  κυρίες που στροβιλίζονταν λικνιζόμενες μοίραζαν φυλλάδια της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ καλοντυμένοι πιτσιρικάδες με τη σημαία του AKP έκαναν ακριβώς το ίδιο λίγα μέτρα μακρύτερα, υπό τους εκκωφαντικούς ήχους ενός ανατολίτικου άσματος, με βασικό στίχο το όνομα “Ερντογάν”.

Στο κιόσκι του, γυναίκες με μαντήλα πρόσφεραν κόκκινα γαρύφαλλα στους περαστικούς μαζί με στυλό και φυλλάδια του ΑΚP. Το προεκλογικό κλίμα στην Κωνσταντινούπολη, μια μόλις ημέρα πριν τις κρίσιμες εκλογές της 24ης Ιουνίου, θυμίζει  Ελλάδα του ’80. Μουσικές στη διαπασών, θόρυβος, φυλλάδια, σημαίες, μπόλικος λαϊκισμός, πούλμαν και χαρτζιλικώματα για μια κομματική σημαία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα