Εκλογές στην Τουρκία: Το CHP καταγγέλλει βίαιη απομάκρυνση παρατηρητών από εκλογικά κέντρα

Εκλογές στην Τουρκία: Το CHP καταγγέλλει βίαιη απομάκρυνση παρατηρητών από εκλογικά κέντρα
Κάλπη σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα AP

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αναφέρει ότι απομάκρυναν με τη βία παρατηρητές από τα εκλογικά κέντρα της Σανλιούρφα ενώ νωρίτερα διέρρευσαν πληροφορίες για βουλευτή του ΑΚP που φέρεται να έριξε πολλά ψηφοδέλτια στην κάλπη.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στην Τουρκία.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν» πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.

«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Ο Mehmet Ali Celebi επίσης μέλος του CHP, κατήγγειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι περίπου 30 παρατηρητές που επιτηρούσαν την εκλογική διαδικασία στα εκλογικά κέντρα της περιφέρειας Σανλιούρφα απομακρύνθηκαν με τη βία.

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επιπλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα σε ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου διακρίνεται ο βουλευτής του ΑΚP Hibrahim HAlil Yildiz να κρατά πολλά ψηφοδέλτια, τα οποία όπως κατήγγειλαν μάρτυρες έριξε στην κάλπη του εκλογικού κέντρου στο λύκειο Suruc Gap της Σανλιούφα. Το στιγμιότυπο κατέγραψε με το κινητό  του παρατηρητής στο εκλογικό κέντρο. Το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα