Εκλογές στην Τσεχία: Αβεβαιότητα φέρνει η νίκη του “τσέχου Τραμπ”

Εκλογές στην Τσεχία: Αβεβαιότητα φέρνει η νίκη του “τσέχου Τραμπ”
Czech billionaire and leader of the ANO 2011 political movement Andrej Babis casts his vote during the parliamentary elections in Pruhonice, Czech Republic, Friday, Oct. 20, 2017. Czechs are voting in a parliamentary election whose result could see yet another euro-skeptic government on the continent. Two hundred seats are up for grab in the lower house of Parliament in the two-day ballot that began on Friday. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Ο λαϊκιστής Αντρέι Μπαμπίς αναμένεται να είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία

Για δεύτερη και τελευταία ημέρα ψηφίζουν σήμερα οι Τσέχοι, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να βγάλει νικητή τον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις, ανοίγοντας, έτσι, μία περίοδο αβεβαιότητας για τη χώρα.

Ο “τσέχος Τραμπ”, όπως αποκαλείται και το λαϊκιστικό του κίνημα ANO, αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να λάβουν ποσοστό μεταξύ του 25% και 30% με τον επιχειρηματία να λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Τα κόμματα, ωστόσο, που θα απαρτίζουν αυτόν τον κυβερνητικό σχηματισμό είναι δύσκολο να προβλεφθούν, καθώς 9 είναι αυτά που αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή.

Δυσκολότερες γίνονται οι προβλέψεις με δεδομένο το γεγονός ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα θέτουν ως όρο συγκυβέρνησης με το ΑΝΟ, να μην είναι πρωθυπουργός ο Babis, κάτι που ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεχτεί.

Ο Μπάμπις μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του προέδρου Μίλο Ζέμαν, ο οποίος θα αναθέσει αρχικά στον νικητή των εκλογών να αρχίσει συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού και στη συνέχεια θα ορίσει τον ηγέτη της μελλοντικής κυβέρνησης.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 (9.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 14.00 τοπική ώρα.

Καθώς δεν θα υπάρχουν exit-polls, τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά νωρίς το βράδυ.

Πληροφορίες:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Petr David Josek

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα