Εκλογές βίας και νοθείας στην Κένυα

Εκλογές βίας και νοθείας στην Κένυα
Supporters of Kenyan opposition leader and presidential candidate, Raila Odinga, demonstrate blocking roads with burning tyres in the Kibera slum area in Nairobi, Kenya. Wednesday Aug. 9, 2017. Odinga says hackers infiltrated the database of the country's election commission and manipulated the results. Early results show President Uhuru Kenyatta with a wide lead over Odinga. (AP Photo/Khalil Senosi) AP

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές νεκροί από πυρά της αστυνομίας σε επεισόδια μετά τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές

Άνδρες της κενυατικής αστυνομίας σκότωσαν δύο διαδηλωτές στην παραγκούπολη Μαδάρε του Ναϊρόμπι σήμερα κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν αφού η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Τρίτη, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.

«Ανήκαν σε μια ομάδα που διαδήλωνε στον τομέα αυτό και αστυνομικοί στάλθηκαν επιτόπου για να αποκατασταθεί η τάξη. Μας αναφέρθηκε ότι πολλοί από αυτούς ήταν κλέφτες που επωφελούνταν από την κατάσταση (…) Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν», ανέφερε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας δεύτερος αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε την πληροφορία. «Είχαμε άλλο ένα θύμα στο Μαδάρε, αφού ένα πρόσωπο σκοτώθηκε λίγο νωρίτερα. Πλέον δύο (άνθρωποι) σκοτώθηκαν σε αυτή τη σύγκρουση το απόγευμα», είπε.

Επίθεση κατά των αρχών καταλογίζει η αστυνομία

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι, ο Τζέιπεθ Κούμε, επιβεβαίωσε τους δύο θανάτους, δίνοντας όμως μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων: «οι δύο άνθρωποι αυτοί αποπειράθηκαν να επιτεθούν εναντίον των αστυνομικών μας με μασέτες και τότε οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ», είπε.

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το πτώμα του ενός από τα δύο θύματα, με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες επιτόπου επιβεβαίωσαν ότι ο νεαρός έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.

Όταν ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας έφθασε στο σημείο για να περισυλλέξει τη σορό του άνδρα υπήρξαν εκδηλώσεις οργής από το πλήθος. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και ένας αξιωματικός πυροβόλησε στον αέρα με το πιστόλι του για να απωθήσει τους συγκεντρωμένος, ανέφερε ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια γυναίκα, η οποία σύμφωνα με κάποιους από τους ανθρώπους στο σημείο είναι η μητέρα του θύματος, προσπάθησε μάταια να εμποδίσει τους αστυνομικούς να πάρουν το πτώμα.

Πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές

Τα επεισόδια αυτά ήταν τα πιο σοβαρά μιας ημέρας που σημαδεύτηκε από ταραχές σε διάφορα σημεία της Κένυας, κυρίως στα προπύργια του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για την προεδρία, του Ράιλα Οντίνγκα, ειδικά στο Κισούμου, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Σε μια ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, κάλεσε τις κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση: «μια υπέρμετρη και δυσανάλογη χρήση βίας θα συνιστούσε παραβίαση του κενυατικού και διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Τα προσωρινά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή μέσω του ιστοτόπου της δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον απερχόμενο πρόεδρο, Ουχούρου Κενυάτα. Αλλά ο Οντίνγκα απέρριψε ήδη κατηγορηματικά το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας μια «μνημειώδη» νοθεία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Khalil Senosi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα