Έκρηξη από παγιδευμένη επιστολή στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι

Έκρηξη από παγιδευμένη επιστολή στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι
French police officers take position after letter bomb exploded at the French office of the International Monetary Fund, lightly injuring one person, Thursday, March 16, 2017. A police official said no other damage was been reported in the incident. (AP Photo/Thibault Camus) AP

Μια γυναίκα τραυματίστηκε από έκρηξη μετά το άνοιγμα δέματος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. BBC και Le Figaro συνδέουν την επίθεση με εκείνη των πυρήνων της φωτιάς στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Μία γυναίκα τραυματίστηκε από έκρηξη που σημειώθηκε σε ταχυδρομικό δέμα στα γραφεία στο κεντρικό Παρίσι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οδό Ιένα 66 στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Φαίνεται πως το δέμα περιείχε εκρηκτική ύλη η οποία και προκάλεσε την έκρηξη. Επιπλέον, βρέθηκε ένας παχύς μαύρος κύλινδρος περίπου 30εκ. ο οποίος εικάζεται πως έπαιξε το ρόλο του πυροκροτητή. Πρόκειται για ένα τεράστιο βαρελότο, λένε οι Γάλλοι αστυνομικοί, που ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για βόμβα με την κλασική έννοια του όρου.

Το τμήμα της αντιτρομοκρατικής της γαλλικής πρωτεύουσας ανέλαβε την έρευνα με τις κατηγορίες της απόπειρας δολοφονίας, σύσταση συμμορίας, κατοχή και ενεργοποίηση εκρηκτικών υλών. Από την αστυνομία αναφέρουν πως το δέμα έφτασε ταχυδρομικά στα κτίρια του ΔΝΤ.

French police officers take position after letter bomb exploded at the French office of the International Monetary Fund, lightly injuring one person, Thursday March 16, 2017. A police official said no other damage was been reported in the incident. (AP Photo/Thibault Camus) AP

Η τραυματίας είναι μια βοηθός της διεύθυνσης του γραφείου, που τραυματίστηκε στο πρόσωπο και τα χέρια. Το θύμα φέρεται να υποφέρει από ρήξη τυμπάνου, ωστόσο τα τραύματα της είναι σε γενικές γραμμές επιφανειακά, όπως εξήγησε η περιφέρεια. Αρκετά άτομα που βρίσκονταν στο χώρο απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, η έκταση της έκρηξης φαίνεται πως υπήρξε περιορισμένη και έτσι δεν υπήρξαν ζημιές στο κτίριο.

Το δίκτυο 20minutes.fr σημειώνει πως υπήρξαν το περασμένο διάστημα κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα, ωστόσο δεν μπορεί για την ώρα να τα συνδέσει με το περιστατικό.

Βρισκόμαστε ακόμη μπροστά από μια τρομοκρατική επίθεση, δεν υπάρχει άλλη λέξη να περιγράψει ένα παγιδευμένο φάκελο

“Βρισκόμαστε ακόμη μπροστά από μια τρομοκρατική επίθεση, δεν υπάρχει άλλη λέξη να περιγράψει ένα παγιδευμένο φάκελο” σχολίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Καταδικάζω την πράξη βίας και θέλω να διαβεβαιώσω πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει το έργο του

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στο περιστατικό καταδίκασε μια πράξη βίας. “Ενημερώθηκα για την έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι που τραυμάτισε μια από τους υπαλλήλους. Επικοινώνησα με το γραφείο και εξέφρασα την συμπάθειά μου στους εργαζόμενους” σημείωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ και έκλεισε: “Καταδικάζω την πράξη βίας και θέλω να διαβεβαιώσω πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει το έργο του προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του”.

Η σχέση με την επίθεση στο Βερολίνο

Την ίδια ώρα, το BBC συνδέει το περιστατικό με τη χθεσινή βόμβα που εστάλη στο γραφείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενέργεια που ανέλαβε η ελληνική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Λίγο αργότερα και η γαλλική Le Figaro συνέδεσε το γεγονός με το περιστατικό της Τετάρτης.

Φαίνεται ότι η βόμβα στο Παρίσι είναι ίδιου τύπου και συνδεσμολογίας με εκείνη που βρέθηκε στο δέμα που εστάλη στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών. Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν διακριτικά την υπόθεση, χωρίς να έχει υπάρξει επικοινωνία από την πλευρά της γαλλικής αστυνομίας.

Θυμίζουμε ότι με προκήρυξη τους οι Πυρήνες της Φωτιάς που, ανέλαβαν την ευθύνη για την αποστολή του εκρηκτικού πακέτου στο υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου που είχε με λατινικά γράμματα ως διεύθυνση αποστολής, εκείνη του Άδωνι Γεωργιάδη. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΣΠΦ συνεργάζεται με τη FAI (ιταλική τρομοκρατική οργάνωση με διεθνή δράση) που είναι ένα διεθνές δίκτυο τρομοκρατίας, κάτι που αναφέρεται στην προκήρυξη των Πυρήνων.

AP Photo/Thibault Camus

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα