Ελεύθερος στις Βρυξέλλες ο Πουντζντεμόν - Τι αποφάσισε το βελγικό δικαστήριο

Catalonia's President Carles Puigdemont stands before giving a closing speech during the 'Yes' vote closing campaign in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 29, 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended.(AP Photo/Felipe Dana)
Catalonia's President Carles Puigdemont stands before giving a closing speech during the 'Yes' vote closing campaign in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 29, 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended.(AP Photo/Felipe Dana) AP

Μπορεί ο αποπεμφθείς Καταλανός ηγέτης να παραδόθηκε στις αρχές, ωστόσο δεν επιστρέφει στην Ισπανία

Ελεύθερος στις Βρυξέλλες θα παραμείνει ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλας Πουντζντεμόν. Αυτή είναι η επίσημη απόφαση του Βέλγου δικαστή που κλήθηκε χθες να αποφανθεί για την εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που έχει διαβιβαστεί στις Βρυξέλλες από τη Μαδρίτη.

Ο Πουντζντεμόν και οι τέσσερις υπουργοί του θα παραμείνουν στη χώρα με δηλωμένη διεύθυνση και άμεση διαθεσιμότητα στις Αρχές, σε περίπτωση που τους καλέσουν, μέχρι να δοθεί η τελική απόφαση για την έκδοσή τους ή όχι στην ισπανική Δικαιοσύνη. Η οριστική απόφαση αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής, ο Κάρλας Πουντζντεμόν, καθώς και οι 4 πρώην υπουργοί που τον συνοδεύουν στις Βρυξέλλες είχαν εκπλήξει τους πάντες όταν παραδόθηκαν αυτοβούλως στις Αρχές. Παρόλο που ο ίδιος είχε προαναγγείλει μέσω twitter τη διάθεσή του για συνεργασία με τη βελγική Δικαιοσύνη -και μάλιστα στην φλαμανδική γλώσσα- δεν ανέμενε κανείς να παραδοθεί στην αστυνομία, η οποία τον παρέδωσε στον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό.

Ο Πουντζντεμόν και οι πέντε πρώην υπουργοί του παρέμειναν κρατούμενοι στο δικαστικό μέγαρο για περισσότερες από 12 ώρες, για να αποφυλακιστούν τελικά λίγο πριν τη μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα Ελλάδας.

Ο δικηγόρος του από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι ο πελάτης του θα συνεργαστεί με τις Αρχές. Βασικό επιχείρημα είναι ότι ο Πουτζντεμόν δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Ισπανία. Σημειώνεται ότι ο πρώην Καταλανός πρόεδρος κατηγορείται από τις Ισπανικές αρχές για εξέγερση, απόσχιση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με κίνδυνο κάθειρξης 30 ετών.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του Βέλγου δικαστή είναι ότι ο καταλανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του "δεν είναι ύποπτοι διαφυγής από το βέλγιο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πουτζντεμόν: Θα συνεργαστώ με τις πραγματικές δικαστικές αρχές, αυτές του Βελγίου

Πουτζντεμόν: Δεν είμαι στις Βρυξέλλες για να ζητήσω πολιτικό άσυλο

Αναστάτωση στο Βέλγιο από την παρουσία Πουτζντεμόν

ADVERTISING

SHARE: