Εμμένουν οι ΗΠΑ: Κηρύσσουν Ξηρό και Μαζιώτη επίσημα τρομοκράτες

default image

Έκτακτη Εκτελεστική Πράξη, με την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν επισήμως τρομοκράτες τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη βάσει του αμερικανικού εκτελεστικού διατάγματος 13224. Επιδείνωση των σχέσεων με την Ελλάδα

Εκτελεστική πράξη με την οποία χαρακτηρίζει τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη τρομοκράτες εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία και παγώνει λογαριασμούς του Ξηρού και του Μαζιώτη που τυχόν βρίσκονται στο αμερικανικό έδαφος.

Η κίνηση αυτή γίνεται μία μέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, εξέφρασαν εντονότατη δυσφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει τη μετατροπή του εγκλεισμού σε κατ’ οίκον περιορισμό για κρατουμένους που έχουν πολύ σοβαρές ασθένειες, επισημαίνοντας ότι τυχόν απελευθέρωση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη 17Ν Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια.

Oι ανησυχίες των ΗΠΑ για το θέμα του Σάββα Ξηρού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του επίμαχου νόμου δήλωσε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. 

Όλη η απόφαση του Γραφείου Τύπου της Ουάσινγκτον

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις “οργής” του State Department

O Aμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς έστειλε αυστηρό μήνυμα για τυχόν αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, συνεχίζοντας την αυστηρή γραμμή που έχει υιοθετήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα.

Ο κ. Πιρς σημείωσε πως εάν ο Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα Αμερικανών διπλωματών αποφυλακισθεί θα πρόκειται για μια “βαθιά μη φιλική πράξη” (“deeply unfriendly”).

Σημείωσε πως οι καταδικασμένοι τρομοκράτες οι οποίοι έχουν διαπράξει φοβερά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους στη φυλακή. “Η αποφυλάκιση των δολοφόνων δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη αυτών που έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογενειών τους” προσέθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα