Εμπάργκο μέχρι νεωτέρας από τους ακρίτες στην Αδριανούπολη

Εμπάργκο μέχρι νεωτέρας από τους ακρίτες στην Αδριανούπολη

Σε κατάσταση αναμονής για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται Έλληνες και Τούρκοι στις δύο πλευρές των συνόρων στον Έβρο. Από τη μια, η Ορεστιάδα που περιμένει την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών και από την άλλη η Αδριανούπολη που περιμένει να ξαναδεί τους Έλληνες, οι οποίοι μέχρι πρότινος συνέρρεαν στην αγορά της. Το News 24/7 βρίσκεται στην περιοχή και μεταδίδει το κλίμα

Στους δρόμους της Ορεστιάδας, οι εξελίξεις με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη και τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητραιτώδη, αποτελούν το κύριο θέμα συζήτησης. Οι δεσμοί που τους συνδέουν με τους Τούρκους που ζουν μερικά χιλιόμετρα μακριά είναι στενοί, όμως οι κάτοικοι της ακριτικής πόλης αυτήν την περίοδο εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Τηρούν έτσι απαρέγκλιτα αυτό, που εδώ και μέρες έχουν αποφασίσει: Να κάνουν εμπάργκο στην αγορά της Αδριανούπολης.

Τις Παρασκευές, Έλληνες της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας έσπευδαν στην τουρκική πόλη που απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους. Από το Τελωνείο των Καστανιών περνούσαν με κατεύθυνση την Τουρκία, από 1.500 μέχρι και 4.000 άτομα. Μετά τη σύλληψη όμως των δύο στρατιωτικών η κίνηση μειώθηκε σημαντικά.

 

Ο Γιώργος Κιλούδης, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Ορεστιάδα, ήταν από τους πρώτους που σταμάτησαν τα δρομολόγια προς την Αδριανούπολη. Πριν το περιστατικό με τη σύλληψη, κάθε Παρασκευή ένα γεμάτο λεωφορείο που ξεκινούσε από το πρακτορείο του μετέφερε Έλληνες στην Αδριανούπολη για να κάνουν τις αγορές τους, ενώ υπό κανονικές συνθήκες το Πάσχα θα προγραμμάτιζε εκδρομές για Κωνσταντινούπολη. Όπως λέει, θεωρεί ότι με την κίνησή του να αναστείλει τα δρομολόγια ασκείται πίεση προς την τουρκική πλευρά. “Ήταν μια ιδέα για να συμπαραστασθούμε στους δύο στρατιωτικούς”.

Βρήκε σύμφωνη την τοπική κοινωνία, και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μειώθηκε συνολικά η κίνηση προς την Τουρκία. “Ακολούθησαν όλα τα πρακτορεία της Θράκης αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα” τονίζει στο News 24/7. “Η δουλειά μου εξαρτάται από την κίνηση προς τη Βουλγαρία και την Τουρκία, όμως τώρα θεωρώ πως πρέπει να συμπαρασταθούμε στους δύο στρατιωτικούς μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι” συμπληρώνει. Ο κ. Κιλούδης υπογραμμίζει πως ούτε εκείνος αλλά ούτε και η υπόλοιπη κοινωνία της Ορεστιάδας αντιμετωπίζει εχθρικά τους Τούρκους και ξεκαθαρίζει: “Δεν έχουμε κανένα μίσος ή έχθρα. Μόλις σταματήσει η κράτηση θα ξεκινήσουμε τα δρομολόγια”.

 

Το εμπάργκο στην αγορά της Αδριανούπολης όμως, είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Ορεστιάδα να βλέπουν στα μαγαζιά τους νέους πελάτες, οι οποίοι μέχρι πρότινος προτιμούσαν την Τουρκία. Ο Δημήτρης Παναγιωτούδης, διατηρεί κατάστημα με ρούχα στο κέντρο της πόλης και εξηγεί ότι η αγορά της Ορεστιάδας έχει τονωθεί σημαντικά. “Κατά κύριο λόγο οι αγορές στην Αδριανούπολη αφορούσαν ρούχα, παπούτσια ή είδη για το σπίτι. Αυτές τις ημέρες έχουμε δει νέους πελάτες να κινούνται στην αγορά και μπορώ να πω ότι η τάση είναι αρκετά ανοδική” εξηγεί.

Φτάνοντας στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από τα ελληνικά σύνορα έχουν τούρκικες πινακίδες, ενώ και από το λεωφορείο της γραμμής που φτάνει από την Ορεστιάδα, αποβιβάζονται κατά κύριο λόγο Τούρκοι.

Περπατώντας στους κεντρικούς πλακωστροτους δρόμους της Αδριανούπολης εκεί που βρίσκεται η αγορά της πόλης, γίνεται προφανές πως οι Έλληνες έχουν σταματήσει να έρχονται. Το εστιατόριο που διατηρεί ο 31χρονος Μπαϊράμ Σιγκερ δίπλα στο επιβλητικό Σελιμιγιέ Τζαμί, στην καρδιά της Αδριανούπολης είναι ένα από αυτά που προτιμούν οι Έλληνες όταν επισκέπτονται την πόλη. “Πλέον το πρόβλημα είναι αρκετά ορατό. Η κίνηση στην αγορά είναι πεσμένη. Κάθε Παρασκευή βράδυ το εστιατόριο ήταν γεμάτο Έλληνες αλλά πλέον δεν έρχεται κανείς για λόγους διαμαρτυρίας” εξηγεί. Ο Μπαϊράμ έχει αποκτήσει πολύ στενές φιλίες με αρκετούς από τους σταθερούς πελάτες του, ενώ ο ίδιος με τη σύζυγό του περνούν τα σύνορα σχεδόν κάθε εβδομάδα. “Εμείς μεταξύ μας δεν έχουμε πρόβλημα. Τα προβλήματα τα έχουν οι πολιτικοί. Τηλεφωνώ κάθε μέρα στους φίλους μου στην Ορεστιάδα και τους λέω να έρθουν. Τους υπόσχομαι ότι θα τους κεράσω! Εκείνοι γελάνε και μου λένε ότι δεν θα τους δω αν δεν αφήσουν ελεύθερους τους στρατιωτικούς”.

 

Στην Αδριανούπολη η απουσία των Ελλήνων ήταν ο βασικότερος παράγοντας που έκανε τους κατοίκους να αναρωτηθούν τι συμβαίνει με τους δύο στρατιωτικούς. “Για εμάς το θέμα με τους δύο Έλληνες δεν είναι τόσο σημαντικό όσο στην Ελλάδα. Στην τηλεόραση δεν συζητείται ιδιαίτερα, ενώ ούτε οι εφημερίδες γράφουν άρθρα. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο” λέει ο Μπαϊράμ.

Πράγματι, οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν δώσει ποτέ ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιστατικό. Η καθημερινότητά στους δρόμους της Αδριανούπολης κυλά σε συνηθισμένους ρυθμούς, καμία σχέση με την αγωνία που αποπνέουν οι συζητήσεις στους δρόμους της Ορεστιάδας. Ένας Τούρκος πελάτης του εστιατορίου, ακούγοντας την συζήτηση με τον Μπαϊράμ, δηλώνει σίγουρος πως σε μερικές ημέρες οι Έλληνες θα ξαναέρθουν στην Αδριανούπολη. “Τόσα χρόνια πηγαίνουμε εμείς και έρχονται εκείνοι. Δεν χαλάνε οι σχέσεις μας. Μόλις αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς, οι Έλληνες θα επιστρέψουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα