Ένοχος για 33 εγκλήματα μίσους κρίθηκε ο μακελάρης του Τσάρλεστον

Ένοχος για 33 εγκλήματα μίσους κρίθηκε ο μακελάρης του Τσάρλεστον

Δικαστήριο στην πόλη Τσάρλεστον έκρινε ένοχο τον 21χρονο Αμερικανό που σκόρπισε το θάνατο το περασμένο καλοκαίρι σε εκκλησία Αφροαμερικανών στην πόλη. "Είμαι ένοχος. Όλοι γνωρίζουμε πως είμαι ένοχος" ανέφερε ο δράστης

Ο Ντίλαν Ρουφ, ο μακελάρης του Τσάρλεστον, κρίθηκε ένοχος για μια σειρά 33 εγκλημάτων μίσους, αναφορικά με το θάνατο εννέα ανθρώπων και την απόπειρα δολοφονίας άλλων τριών στο υπόγειο της ιστορικής εκκλησίας Αφροαμερικανων. Την ώρα της απαγγελίας της απόφασης του δικαστηρίου ο νεαρός δράστης στεκόταν απαθής. Οι αποφάσεις περιλαμβάνουν το κακούργημα της δολοφονίας, της καταστροφής θρησκευτικής περιουσίας, της όχλησης θρησκευτικών πεποιθήσεων και της οπλοκατοχής.

Ο δημόσιος κατήγορος φέρεται να αναζητά την εσχάτη των ποινών, που στην περίπτωση της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, είναι η θανατική ποινή. Ο ίδιος ο δράστης ζήτησε να εκπροσωπήσει τον εαυτό του στη δεύτερη αυτή φάση της δίκης, η οποία αφορά και στην απόδοση της ποινής. Η δίκη αναμένεται να επανέλθει για την απόδοση της ποινής στις 3 Ιανουαρίου.

Σχεδίαζε επί μήνες το μακελειό

Σε αυτή την πρώτη διαδικασία της απόδοσης των κατηγοριών, 30 μάρτυρες κατέθεταν τα όσα βίωσαν εκείνη την ημέρα, ενώ στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν ηχογραφημένες καταθέσεις και αποσπάσματα από το ημερολόγιο του δράστη, που αποτυπώνουν την εικόνα ενός νέου άνδρα γεμάτου ρατσιστικό μίσος, ο οποίος και σχεδίαζε επί μήνες το δολοφονικό σχέδιό του.

Ο Ρουφ μπήκε στην Επισκοπική Αφρικανική εκκλησία στο κέντρο της πόλης Τσάρλεστον στις 17 Ιουλίου του 2015, παρέμεινε για περίπου μία ώρα ανάμεσα στους εκκλησιαζόμενους και άνοιξε πυρ λίγο πριν την τελική προσευχή. Μια από τους μάρτυρες προκάλεσε έντονη συγκίνηση, περιγράφοντας τις ώρες αγωνίας. Η Φελίσια Σάντερς με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε πως παρέμεινε κρυμμένη κάτω από ένα τραπέζι μαζί με την 11χρονη εγγονή της, ενώ ένιωθε το αίμα του θανάσιμα τραυματισμένου γιου της, αλλά και της θεία της που κείτονταν νεκροί πλάι της.

Δεν θα σε πυροβολήσω. Θα σε αφήσω εδώ να πεις την ιστορία

Άλλη μάρτυρας αναφέρει πως ο δράστης στάθηκε πάνω της με το όπλο στραμμένο στο πρόσωπό της και της είπε: "Σε έχουν πυροβολήσει ποτέ;". Όταν η Πόλι Σέπαρντ του απάντησε όχι, εκείνος της είπε: "Δεν θα σε πυροβολήσω. Θα σε αφήσω εδώ να πεις την ιστορία". Ο 21χρονος τότε Ρουφ συνελήφθη την επομένη του μακελειού από τις αρχές και έδωσε δίωρη κατάθεση στο FBI, στην οποία δήλωνε την ενοχή του.

Έπρεπε να το κάνω, γιατί κάποιος όφειλε να κάνει κάτι καθώς μαύροι σκοτώνουν λευκούς κάθε μέρα

Ο νεαρός εξήγησε πως έκανε ότι έκανε, γιατί κανείς άλλος δεν ήταν γενναίος αρκετά ώστε να διαπράξει έγκλημα. Όπως είπε πίστευε πως οι λευκοί έχουν καταλήξει "πολίτες δεύτερης κατηγορίας". Ο Ρουφ ανέφερε επίσης πως εμπνεύστηκε για την ενέργειά του, έπειτα από τη δολοφονία του άοπλου Αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν, το 2012. "Αφού διάβασα για την υπόθεση - για κάποιο λόγο πληκτρολόγησα 'μαύροι σε εγκλήματα λευκών" σημείωσε και πρόσθεσε: "Έπρεπε να το κάνω, γιατί κάποιος όφειλε να κάνει κάτι καθώς μαύροι σκοτώνουν λευκούς κάθε μέρα".

Ερωτώμενος αν πίστευε πως οι άνθρωποι που σκότωσε ήταν "κακοί" άνθρωποι απάντησε αρνητικά, καθώς όπως είπε δεν μπορεί να ήταν τέτοιοι εφόσον βρίσκονταν στην εκκλησία. Πρόσθεσε πάντως πως επέλεξε τη συγκεκριμένη εκκλησία, καθώς σε άλλο ναό θα μπορούσαν να βρίσκονται και λευκοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπόθεση Τσάρλεστον: Ο Ντίλαν Ρουφ ομολόγησε την επίθεση στην εκκλησία

Τσάρλεστον: Στη φυλακή ο Ρουφ που δολοφόνησε 9 άτομα σε εκκλησία

Θύμα διακρίσεων λόγω χρώματος και σεξουαλικών προτιμήσεων δήλωνε ο δολοφόνος της Βιρτζίνια

ADVERTISING

SHARE: