Ένταση μεταξύ Β.Κορέας – Μαλαισίας για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ

Ένταση μεταξύ Β.Κορέας – Μαλαισίας για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ
FILE - This combination of file photos shows Kim Jong Nam, left, exiled half-brother of North Korea's leader Kim Jong Un, in Narita, Japan, on May 4, 2001, and North Korean leader Kim Jong Un on May 9, 2016, in Pyongyang, North Korea. Kim Jong Nam, 46, was targeted Monday, Feb. 14, 2017, in a shopping concourse at Kuala Lumpur International Airport, Malaysia, and died on the way to the hospital, according to a Malaysian government official. (AP Photos/Shizuo Kambayashi, Wong Maye-E, File) AP

Εξηγήσεις ζητά από την Κουάλα Λουμπούρ η Πιόνγκγιανγκ μετά τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Η Μαλαισία κάλεσε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας για εξηγήσεις μετά τις επικρίσεις που εξέφρασε για την έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, εντείνοντας τη διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Πέντε Βορειοκορεάτες πολίτες φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ στις 13 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, προκαλώντας την οργή την Πιόνγκγιανγκ, η οποία κατηγορεί τη Μαλαισία ότι συνδέεται με «εχθρικές δυνάμεις» για να αμαυρώσει την τιμή της χώρας.

Η Μαλαισία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Πιόνγκγιανγκ και κάλεσε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ για να τον ενημερώσει ότι οι κατηγορίες του είναι «αβάσιμες», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το υπουργείο υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι ο θάνατος επήλθε σε μαλαισιανό έδαφος υπό μυστηριώδεις συνθήκες και άρα η διεξαγωγή έρευνας για να εντοπιστούν τα αίτια του θανάτου (του Κιμ Γιονγκ Ναμ) ανήκει στην αρμοδιότητα του μαλαισιανού κράτους», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη πρεσβευτή.

Παρόλα αυτά ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας Κανγκ Τσολ μετά την κλήση του στο υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας επέμεινε ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί την αστυνομική έρευνα για τη δολοφονία.

Αν και οι μαλαισιανές αρχές έχουν ταυτοποιήσει το θύμα ως τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο Κανγκ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η πρεσβεία του ταυτοποίησε το θύμα ως τον Κιμ Τσολ, βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στο διαβατήριό του.

«Έχουν περάσει επτά ημέρες από το συμβάν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για τα αίτια του θανάτου και προς το παρόν δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την έρευνα της μαλαισιανής αστυνομίας», σημείωσε ο Κανγκ.

«Η πρεσβεία έχει ήδη εντοπίσει την ταυτότητά του και πρόκειται για τον Κιμ Τσολ, έναν πολίτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας, όπως αναφέρεται στο διαβατήριό του», πρόσθεσε.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η μαλαισιανή αστυνομία απέρριψε τα αιτήματα Βορειοκορεατών διπλωματών να παραδώσουν στην Πιόνγκγιανγκ τη σορό του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος φέρεται να δηλητηριάστηκε. Δύο γυναίκες πιστεύεται ότι του έριξαν ένα υγρό στο πρόσωπο στην αίθουσα αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ, απ΄όπου θα μετέβαινε στο Μακάο.

Οι αρχές αναζητούν τέσσερις Βορειοκορεάτες πολίτες ηλικίας 33 με 57 ετών, οι οποίοι έφυγαν από τη Μαλαισία την ημέρα της δολοφονίας, ανακοίνωσε την Κυριακή η αστυνομία της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας ότι αυτό αποδεικνύει ότι η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Τέσσερις ύποπτοι έχουν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας: ένας Βορειοκορεάτης που ζει στην Κουάλα Λουμπούρ, μια Ινδονήσια και ο Μαλαισιανός φίλος της καθώς και μία Βιετναμέζα.

Η αστυνομία αναζητεί επίσης τρεις ακόμη Βορειοκορεάτες οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν στοιχεία στην έρευνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα