Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας για τη συνοριακή δύναμη στη Συρία

Turkish Prime Minister Binali Yildirim speaks during a meeting with representatives of German companies, in Ankara, Turkey, Thursday, July 27, 2017. Yildirim has met with representatives of 19 German companies operating in Turkey and reassured them that no German firm is under investigation.(Prime Ministry Press Service/Pool photo via AP)
Turkish Prime Minister Binali Yildirim speaks during a meeting with representatives of German companies, in Ankara, Turkey, Thursday, July 27, 2017. Yildirim has met with representatives of 19 German companies operating in Turkey and reassured them that no German firm is under investigation.(Prime Ministry Press Service/Pool photo via AP) AP

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε μάλιστα ότι η στάση των ΗΠΑ για το θέμα είναι "αντιφατική" και "ενάντια στη συμμαχία της με την Τουρκία"

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα πως η άρνηση της Ουάσινγκτον ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια συνοριακή δύναμη στη Συρία είναι «σημαντική», όμως πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή εφόσον οποιαδήποτε δύναμη απειλήσει τα σύνορά της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε μάλιστα ότι η στάση των ΗΠΑ για το θέμα είναι "αντιφατική" και "ενάντια στη συμμαχία της με την Τουρκία". Υποστήριξε επίσης ότι η στάση της Άγκυρας είναι "σαφής και ξεκάθαρη" και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και των συνόρων της.

Η Τουρκία αντέδρασε με οργή αφού ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τις συμμαχικές του πολιτοφυλακές, στις οποίες επικρατεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, να δημιουργήσουν μια νέα συνοριακή δύναμη 30.000 μελών.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών για να αποσαφηνίσει το θέμα και πρόσθεσε πως η κατάσταση είχε «περιγραφεί εσφαλμένα».

«Η δήλωση αυτή είναι σημαντική, όμως η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι σε οποιονδήποτε σχηματισμό ο οποίος θα απειλήσει τα σύνορά της», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια του Τίλερσον.

ADVERTISING

SHARE: