Έντονη η ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

default image

Αν και αναγνωρίζει τη συμβολή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, η Ύπατη Αρμοστεία μοιάζει ανήσυχει για τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο μηχανισμός επαναπροώθησης των προσφύγων από την Ευρώπη

“Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ενημερώθηκε για τη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών της Ε.Ε. και της κυβέρνησης της Τουρκίας χθες το βράδυ και εκφράζει την ανησυχία της για ορισμένες πτυχές αυτής της πρότασης” σημειώνει με δήλωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού του ΟΗΕ, από το Palais des Nations στη Γενεύη

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τη συνεισφορά της Τουρκίας

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και η συνεισφορά της είναι τεράστια εδώ και χρόνια, σημειώνει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. Μόλις πρόσφατα μάλιστα υιοθέτησε και μια εργασιακή ρύθμιση για τους Σύρους πρόσφυγες. Ωστόσο, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους του έργου που έχει αναλάβει, αγωνίζεται ακόμα να παρέχει όλες τις βασικές ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου Συριακού πληθυσμού. Χαιρετίζουμε λοιπόν την οικονομική συνεισφορά της Ε.Ε. για τη στήριξη της Τουρκίας και των προσφυγικών κοινοτήτων που βρίσκονται εκεί.

Ανησυχία για τον τρόπο μετεγκατάστασης των προσφύγων

Όσον αφορά τη δήλωση που δημοσιεύθηκε χθες μετά τη συνεδρίαση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της για οποιαδήποτε ρύθμιση που αφορά στη μαζική επιστροφή όλων των ατόμων από μια χώρα σε μια άλλη χωρίς να υπάρχουν επαρκώς διασαφηνισμένες εγγυήσεις για την παροχή προσφυγικής προστασίας που να συνάδουν με τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Ένας αιτών άσυλο θα πρέπει να επιστρέφεται σε μία τρίτη χώρα μόνο εάν

α) την ευθύνη για την κατ’ ουσία εξέταση της συγκεκριμένης αίτησης ασύλου την έχει αναλάβει η εν λόγω τρίτη χώρα,

β) ο αιτών άσυλο θα προστατεύεται από την επαναπροώθηση,

γ) το άτομο αυτό θα είναι σε θέση να ζητήσει άσυλο και εάν του αναγνωριστεί το δικαίωμα ασύλου να απολαμβάνει το δικαίωμά του αυτό σύμφωνα με τα αποδεκτά διεθνή πρότυπα. Να έχει επίσης πλήρη και αποτελεσματική πρόσβαση σε εκπαίδευση, εργασία, ιατρική περίθαλψη και αν υπάρχει ανάγκη σε παροχές κοινωνικής πρόνοιας.

Επιπλέον νομικές εγγυήσεις για τους πρόσφυγες

Η ΥΑ ισχυρίζεται πως όποιος και είναι ο τελικός σχεδιασμός και ο μηχανισμός επαναπροώθησης, είναι απαραίτητο να διέπεται από τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις. Θα πρέπει επίσης, όπως τονίζουν, να υπάρχει πρόβλεψη για έναν προ-αναχωρησιακό έλεγχο, ώστε να εντοπίζονται τυχόν ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου, οι οποίες μπορεί να μην είναι ενδεδειγμένο να επιστρέφονται ακόμα και εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Οι λεπτομέρειες για όλες αυτές τις νομικές εγγυήσεις θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις 17 Μαρτίου.

Σε χαμηλά επίπεδα οι δεσμεύσεις της Ευρώπης για μετεγκατάσταση

Όσον αφορά την επανεγκατάσταση (resettlement), από τον ΟΗΕ σημειώνουν πως οποιαδήποτε πρωτοβουλία προωθεί τους νόμιμους τρόπους εισόδου ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων από όλες τις γειτονικές χώρες της περιοχής – όχι μόνο από την Τουρκία και όχι μόνο για Σύρους πρόσφυγες – σε τρίτες χώρες είναι επιθυμητή. Οι δεσμεύσεις της Ευρώπης για επανεγκατάσταση, όμως, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις ανάγκες (20.000 θέσεις μέσα σε 2 χρόνια σε εθελοντική βάση).

Επιπλέον, στη συνέντευξη Τύπου η Ύπατη Αρμοστεία τόνισε την ανάγκη διευκόλυνσης της οικογενειακής επανένωσης. “Ελπίζουμε ότι για τα άτομα που επιστρέφονται στην Τουρκία και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες επανεγκατάστασης, όπως για οικογενειακή επανένωση, θα μπορεί να εξετάζεται η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης/εισόδου στην Ε.Ε” αναφέρει η δήλωση χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα