Επανέναρξη των συνομιλιών και πολυμερής για το Κυπριακό

default image

Επανέναρξη των συνομιλιών τον Ιανουάριο και πολυμερή διάσκεψη αποφάσισαν Αναστασιάδης - Ακιντζί μετά το δείπνο με Έιντε. Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στη Μεγαλόνησο

Επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και εντατικοποίηση του διαλόγου, με κορύφωση το τριήμερο 9 με 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη, αποφάσισαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο χθεσινό τους δείπνο με τον Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Αποφάσισαν, επίσης, στις συναντήσεις της Γενεύης να παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη.

Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφέρει ότι οι ηγέτες, αποφάσισαν να επαναρχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Προστίθεται ότι έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν να συναντιούνται, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, ενώ οι ίδιοι θα συναντιούνται όταν απαιτείται. Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι θα συγκληθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και σε αυτή θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται.

Για τις εξελίξεις αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από το δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό Εσπεν Μπάρθ Έιντε -και κράτησε τέσσερις και πλέον ώρες- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι εντατικοποιείται ο διάλογος. Στόχος, τόνισε, είναι να καλυφθούν κενά και διαφωνίες που υπάρχουν και να γίνει διασταυρούμενη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και να οδηγηθεί η διαδικασία σε κάποιο τελικό στάδιο και κατ’ ευχήν σε επιτυχία.

Κατάθεση χαρτών στην Γενεύη και διάσκεψη

«Αν δεν υπάρξει περιθώριο για συμφωνία, θα γνωρίζει πλέον ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Οπως ανέφερε, οι δύο διαπραγματευτές θα αρχίσουν εντατικό διάλογο και στις 9 Ιανουαρίου αρχίζει συνάντηση στη Γενεύη.

Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 Ιανουαρίου θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη στην οποία, όπως είπε, θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις «αλλά και όσα των εμπλεκόμενων μερών απαιτείται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, «και όπως διαπίστωσα, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος, ώστε να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε επιτυχή κατάληξη».

Σχετικά με το πότε θα αποφασιστεί εάν η διάσκεψη θα είναι πολυμερής ή πενταμερής και ποιοι θα συμμετάσχουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μιλά από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι δηλώσεις του.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν κλείσουν τα ανοικτά θέματα, απάντησε ότι δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από όσα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει κατάληξη στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων και συνεπώς κατά το τριήμερο στη Γενεύη να ολοκληρωθεί κατ’ ευχήν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, βρέθηκε στην Αθήνα όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Από την Αθήνα, ο κ. Έιντε θα μεταβεί στην ‘Αγκυρα, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει σήμερα την ψευδοβουλή, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόκειται για την αναβληθείσα στις 24 Νοεμβρίου συνεδρία της ολομέλειας της λεγόμενης βουλής, λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Οι αντιδράσεις των Κυπριακών κομμάτων

Το κυβερνόν κόμμα ΔΗΣΥ θεωρεί θετική την επανάληψη των συνομιλιών που αποφασίστηκε χθες μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, αντέδρασε με επιφύλαξη εν αναμονή περισσότερης ενημέρωσης, ενώ τα κόμματα του κέντρου ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που αντιτίθενται στη διαδικασία των συνομιλιών, αντέδρασαν εχθρικά.

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι η απόφαση είναι κορυφαίας σημασίας, αναφέροντας ότι στα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να υπάρξει για πρώτη φορά στην ιστορία κυπριακή λύση με βάση Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο κ. Σοφοκλέους συνέστησε υπομονή μέχρι να υπάρξει ενημέρωση για το τι άλλο διημείφθη στο ψεσινό δείπνο, πέραν του καθορισμού των ημερομηνιών, εικάζοντας ότι οι δύο ηγέτες δυνατό να μπήκαν σε λεπτομέρειες για θέματα που εκκρεμούν προτού καταλήξουν στην απόφαση για συνομιλίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο χθεσινό δείπνο με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο που καταγράφηκε στο Κυπριακό και αυτό προέκυψε είναι ένας ορατός ορίζοντας κατάληξης αυτής της διαδικασίας.

Από τη μια, είπε ο κύριος Σοφοκλέους, οι εξελίξεις προκαλούν λογικές ανησυχίες αλλά από την άλλη πρέπει να δημιουργούν και ελπίδες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το κόμμα θα περιμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προτού τοποθετηθεί επί της ουσίας των όσων συμφωνήθηκαν χθες το βράδυ και δεν θα βιαστεί να κάνει αξιολογήσεις.

Χαρακτήρισε θετική την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενημερώσει για το σκεπτικό της διαδικασίας.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι στην πολυμερή διάσκεψη κατά την οποία θα αποφασιστούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, πρέπει να συμμετάσχουν τα συμβαλλόμενα μέρη.

Για αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα κόμματα βρίσκονται προ νέων τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει στα πάντα και έχει αποδεχθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πενταμερή διάσκεψη.

Τον κατηγόρησε, επίσης, ότι εγκατέλειψε τους όρους που είχε θέσει, για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και αποτύπωση της συμφωνίας σε χάρτη, προτού συμφωνηθεί ημερομηνία για διάσκεψη.

 Με τα όσα συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν θα αποδεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί τις εξελίξεις πολύ αρνητικές, υποστηρίζοντας ότι «για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι κυρίαρχοι στο παιγνίδι είναι ο Ακιντζί και ο Ερντογαν».

Ο κύριος Σιζόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι εκείνο το οποίο επιχειρήθηκε στην Ελβετία, για διασύνδεση του εδαφικού με την εκ περιτροπής Προεδρία, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και τη περαιτέρω εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στα όργανα λήψεως αποφάσεων, επιτυγχάνεται τώρα.

Είπε επίσης ότι σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, ή διάσκεψης τύπου Μπούργκεστοκ, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατίας, θα την καταστήσει εκλιπούσα.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί με αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη συμμετοχή των Πέντε Μονίμων Μελών και σε αυτή να συζητηθούν μόνο οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Φωτογραφία: KYΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα