Επιχείρηση Φιγιόν για αποσιώπηση του σκανδάλου με την οικογένειά του

Επιχείρηση Φιγιόν για αποσιώπηση του σκανδάλου με την οικογένειά του
French conservative presidential candidate Francois Fillon gives victory signs at the end of his campaign meeting in Lille, northern France, Tuesday, April, 18, 2017. The two-round presidential election is set for April 23 and May 7. (AP Photo/Michel Spingler) AP

Ο Φιγιόν επιχειρεί να 'κατευθύνει' τον γαλλικό Τύπο θέτοντας ως όρο σε συνεντεύξεις του να μην δέχεται ερωτήσεις για την υπόθεση που εκκρεμεί στα δικαστήρια εις βάρος του. Τι καταγγέλλουν οι εφημερίδες Le Monde και La Depseche di Midi

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον α’ γύρο των γαλλικών εκλογών και με τις δημοσκοπήσεις να βλέπουν ελαφρά ανάκαμψη στα ποσοστά του (παρότι παραμένει εκτός β’ γύρου με τα σημερινά δεδομένα), ο Φρανσουά Φιγιόν θέτει σε εφαρμογή μια ευρεία καμπάνια αποσιώπησης κάθε είδησης που να αφορά στην δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί τόσο εις βάρος του ίδιου, όσο και ενάντια στη σύζυγο και τα παιδιά του. Για δεύτερη φορά, εφημερίδα καταγγέλλει πως το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού έθεσε όρο προκειμένου να δώσει συνέντευξη να μην ερωτηθεί καθόλου για τη δικαστική αυτή υπόθεση.

Η εφημερίδα Le Monde είχε προγραμματίσει μια συνέντευξη με τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς εδώ και ημέρες, ωστόσο αναγκάστηκε να ακυρώσει τη δημοσίευση. Ο διευθυντής σύνταξης του ιστορικού μέσου, Luc Bronner εξήγησε τους λόγους που η εφημερίδα προχώρησε σε αυτή την απόφαση. “Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού συναίνεσε στη συνέντευξη εδώ και αρκετές εβδομάδες, ωστόσο στη συνέχεια έθεσε όρο να μην υποχρεωθεί ο υποψήφιος να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις υποθέσεις που τον έχουν θέσει ενώπιον της δικαιοσύνης” έγραψε στο σύντομο σημείωμά του ο δημοσιογράφος.

Η Le Monde εξέφρασε τη λύπη της για αυτή την αντιμετώπιση και αρνήθηκε να δημοσιεύσει στο σύνολό της μια συνέντευξη του Φρανσουά Φιγιόν, καθώς θεώρησε “αναπόσπαστο κομμάτι της, ερωτήσεις που αφορούν στην ηθική του δημόσιου βίου”. Επιπλέον, από το μέσο τονίζουν πως οι πολιτικοί δεν μπορούν να επιλέγουν τις ερωτήσεις που θα απαντήσουν.

Πριν από μερικές ημέρες, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με τη εφημερίδα Depeche di Midi. Το έντυπο δημοσίευσε σε πλάγια στήλη στην ίδια σελίδα με τη συνέντευξη, όλες τις ερωτήσεις που απηύθηνε στον υποψήφιο, σχετικές όλες με την υπόθεση που τον βαραίνει και στις οποίες εκείνος αρνήθηκε να απαντήσει.

AP Photo/Michel Spingler

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα